Търсят възможност за задълбочаване на въгледобива

  • 19 октомври 2016 15:04

  • 874
  • 0
Търсят възможност за задълбочаване на въгледобива
© Булфото (архив)

В Министерството на енергетиката ще бъде създадена работна група към Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, която да обсъди стратегия за бъдещото развитие на въгледобива у нас. Това стана ясно по време на среща в енергийното ведомство във връзка с "Мини Бобов дол". В състава на работната група ще бъдат включени експерти от Министерството на енергетиката, от синдикалните и работодателските организации.

По време на срещата заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обсъди възможностите за максимално бързото възстановяване на работния процес в мини Бобов дол и бъдещото развитие на рудника. „Стабилното функциониране на минния отрасъл е ключов фактор за развитието на българската енергетика“, каза той. По неговите думи правителството води ясна и последователна политика за сектора, която да гарантира подходяща среда за работа на държавните и частните въгледобивни предприятия у нас. По време на срещата бе дадено уверение за изплащането на концесионните плащания на  "Въгледобив Бобов дол" ЕООД към държавата, които към настоящия момент са в размер на 560 000 лева, с включени лихви и главница. Поставен бе и въпросът с регулярното изплащане на месечните възнаграждение на работещите в мини Бобов дол.

В рамките на срещата от страна на синдикалните и работодателските бе поставен въпросът за премахване на такса пренос за износ на електроенергия, която се определя с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Заместник-министър Жечо Станков подчерта очакваните положителни резултати от въвеждането на пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас. „Българската енергетика ще бъде поставена на пазарни условия и ще се развива конкурентно и успешно“, каза още Станков.

След извънредно заседание на Комисията по енергетиката към Народното събрание миналата седмица бе взето решение за създаването на временна анкетна комисия, която да разгледа и анализира случая с мини "Бобов дол". Министерството на енергетиката ще окаже пълно съдействие и ще предостави цялата налична информация за изясняването на процеса по предоставяне на концесията. Концесията за добив на подземни богатства от находище "Бобовдолски въглищен басейн", участък Бабино е предоставена за срок от 35 г. с решение на Министерския съвет от 9.02.2005 г.  на дружеството "Мини Бобов дол" ЕАД, което през същата година е със 100% държавно участие в капитала на Министерството на икономиката и енергетиката. Концесионният договор влиза в сила от датата на прехвърляне на собственост върху акциите на  концесионера по договор за приватизационна продажба или друг вид сделка. Няма данни за осъществена такава промяна в собствеността на дружеството, с което не е изпълнено условието за влизане в сила на концесионния договор.  Въпреки че не е налице приватизационна процедура и концесионният договор не е влязъл в сила на 19.02.2007 г. МС дава решение за прехвърляне изцяло на правата и задълженията по предоставената концесия за добив на подземни богатства на "Ораново" ЕООД, гр. Перник.

От наличната документация  в МЕ е видно, че енергийното ведомство приема договора за влязъл в сила от подписаното допълнително споразумение номер едно към договора, с което се прехвърлят правата от "Мини Бобов дол" ЕАД на "Ораново" ЕООД. Впоследствие отново през 2007 г. е вписана промяна в наименованието на "Ораново" ЕООД на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
874 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини