Викат Софиянски за обяснения заради Общинска банка

  • 05 декември 2011 09:16

  • 1125
  • 0
Викат Софиянски за обяснения заради Общинска банка
©

Бившият кмет на София Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и експредседателят на Столичния общински съвет Антоан Николов по всяка вероятност ще бъдат изслушани от анкетната комисия, която трябва да установи законно ли е променен уставът на Общинска банка през 1997 г.

Тогава двамата са представители на общината в общото събрание на акционерите и съветниците от комисията искат лично да получат отговор от двамата как е взето решението да подкрепят промените, научи “24 часа”.

Комисията бе сформирана от СОС на 23 ноември. В нея влизат 7 съветници от всички партии, а проверката трябва да приключи след 2 месеца. Първото й заседание е било в края на миналата седмица, разказаха запознати.

В четвъртък пък СОС трябва да даде мандат на представителите на общината как да гласуват на извънредното общо събрание на банката, насрочено за 27 декември. “Дневният ред на събранието е с една точка - за избор на годишен одитор. Предложението е той да бъде направен от Кей Пи Ем Джи, която е една от най-големите компании”, обясни шефът на комисията по финанси Орлин Алексиев.

Така проверките, свързани с Общинска банка, вече са три. Освен анкетната комисия и редовният годишен одит, новият надзорен съвет ще възложи цялостна ревизия за периода януари 2010 г. - ноември 2011 г.

София си върна банката на 11 ноември, след като БНБ лиши служебно от право на глас в общото събрание фирми, близки до Христо Ковачки. Те притежаваха 27% от акциите, но години наред блокираха общината и я лишаваха от контрол, макар да е мажоритарен собственик.

Novini.bg
1125 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини