Откриват модернизирана станция за доставка на газ от Гърция за България

  • 13 юни 2016 10:09

  • 3011
  • 1
Откриват модернизирана станция за доставка на газ от Гърция за България
©

Страната ни ще може да получава една трета от необходимите й количества природен газ от Гърция чрез модернизираната компресорна станция в Петрич, която ще бъде открита днес.

Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на дружество "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Инвестицията е на стойност 17 милиона евро и е първата ни възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво. "Имаме техническата възможност да доставяме по 3 милиона кубически метра газ на ден от терминала в Ревитуса, което е на практика първата физическа възможност за диверсификация на доставките за пазара в България. Възможността от 3 милиона означава по 1 милиард кубически метра, което означава около 30% от консумацията на природен газ в страната, могат да бъдат евентуално внесени от там", посочи Гегов.

От южната ни съседка можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки. "Към момента капацитетът там е резервиран от "Газпром". Другата добра новина е, че продължаваме преговорите с "Газпром". През изминалата седмица имаше седемстранна среща с тяхно участие, с нашия регулатор, гръцкия регулатор, "Булгартрансгаз". На срещата се разбрахме през следващите няколко седмици, да се опитаме да достигнем до споразумение, с което в определени моменти да получаваме виртуални или физически доставки от тази тръба. Надявам се съвсем скоро да бъде подписано споразумение, с което за първи път да тестваме виртуалната търговия през тази точка, която свързва единствения LNG-терминал в региона. И всъщност това е предпоставката, която ни позволява да търсим алтернативни доставки", допълни Георги Гегов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3011 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз казах.

2016.06.16 | 14:14

1
Да, но пак руски газ. Не е ли по-добре щом така и така ще е руски поне да го внасяме директно, а не през транзитни държави ?!

Добави коментар

Водещи новини