БСК е против увеличаването на броя на работниците със закрила при уволнение

  • 07 юни 2016 14:55

  • 2067
  • 2
БСК е против увеличаването на броя на работниците със закрила при уволнение
© Булфото

Българската стопанска камара възразява категорично срещу разширяване на кръга на работниците, ползващи предварителна закрила срещу уволнение. Това се посочва в позиция на БСК по предложенията за промени на Кодекса на труда, внесени от Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и група народни представители.

Според БСК предложението за разширяване на кръга на лицата, попадащи под закрила, е внесено без съпътстваща оценка на въздействие.

БСК смята, че то е неаргументирано и не отчита в комплекс всички негативни последици за заетостта и развитието на квалификацията, преди всичко на младите хора, навлизащи на пазара на труда. На практика то въвежда т.нар. абсолютна, неограничена закрила за всеки работник/служител, който като бъдещ баща или член на домакинство, в което се отглеждат деца до тригодишна възраст, реши да търси правата си по съдебен ред, отбелязват от БСК.

Според БСК подобни промени ще засилят административната тежест за работодателя и особено за микро- и малките предприятия с до 9 и до 50 наети лица. От камарата припомнят, че от закрила срещу уволнение не е лишен бащата, ако той ползва отпуск за отглеждане на малко дете. Работодателите споделят изразените позиции в мотивите на вносителите, че България е в тежка демографска криза и са необходими решителни и радикални реформи за осигуряване на всички условия за повече и по-качествена заетост, защита на семейството и отглеждане на подрастващите в нормална икономическа, социална и семейна среда.

От БСК предлагат и алтернатива на предложението- инициирането и постигането на консенсус по пакет от радикални реформи за подобряване на стопанската среда и отпадане на многобройните ограничения на трудовото законодателство спрямо гъвкавата заетост и гъвкавото работно време. Трябва да бъдат осигурени и адекватни икономически и социални условия за съвместяване на трудовия и семейния живот, противодействащи на демографската криза и емиграцията на млади хора с придобито високо образование и квалификация, смятат още от БСК.

Мая Йорданова
2067 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
неограничена закрила за всеки

2016.06.20 | 09:18

2
........абсолютна, неограничена закрила за всеки работник/служител, който като бъдещ баща или член на домакинство, в което се отглеждат деца до тригодишна възраст............ Супер, по-добре от времето на ТАТО. Сега можеш да псуваш чорбаджиите-изедници и да ги бъзикаш както си искаш. Ша ми пръднат на у~я

2016.06.20 | 09:18

1
Защо има демографска криза? Може би защото работниците не се чувстват защитени и бягат от БГ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини