Лукарски: Очаквам коректно изпълнение и обективни резултати от проектите по ОПИК

  • 07 януари 2016 14:33

  • 894
  • 0
Лукарски: Очаквам коректно изпълнение и обективни резултати от проектите по ОПИК
© Булфото (архив)

Министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва е призовал бизнеса да изпълнява проектите си коректно - на церемония днес, на която са били връчени първите подписани договори по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Само така може да бъде гарантирано ефективното използване на европейските средства, е посочил той.

Това съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. В първата процедура за подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия са одобрени 202 проекта. Общата безвъзмездна финансова помощ по първия краен срок е близо 116.5 млн. лв. Министър Лукарски е изразил надежда, че фирмите ще положат усилия, за да приключат проектите си успешно и в срок и предупредил, че ще бъдат налагани финансови корекции там, където бизнес плановете не са изпълнявани по начина, по който са заложени и одобрени. Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева е посочила по време на церемонията, че екипът на министерството очаква изпълнението на одобрените проекти по ОПИК да доведе до реални резултати.

Интересът от страна на бизнеса към процедурата надмина всички очаквания и въпреки песимистичните прогнози бяха подадени близо 850 проекта само в първия краен срок на процедурата, е посочил министър Лукарски. Той е заявил, че екипът на Министерството на икономиката и на Управляващия орган по ОПИК ще търсят всички възможни варианти за осигуряване на допълнителен финансов ресурс за близо 500-те проекта, които са преминали оценката успешно и в момента са в списък на "чакащи".

Лукарски е допълнил, че вече е отворена за кандидатстване процедурата за внедряване на иновации в предприятия с бюджет от 50 млн. евро. Срокът за подаване на проектни предложения е 4 април 2016 г. За обществено обсъждане в момента са публикувани и насоките за кандидатстване за процедурата за разработване на иновации в стартиращи предприятия с бюджет от 10 млн. евро, която ще отвори до края на този месец. Предстоят още много нови договори, каза още Лукарски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини