Увеличението на таксата "смет" в Плевен не е непосилно високо, смятат oт общинския съвет

  • 22 декември 2015 13:32

  • 1406
  • 2
Увеличението на таксата "смет" в Плевен не е непосилно високо, смятат oт общинския съвет
©

Увеличението на таксата "смет" в Плевен не е непосилно високо.

Това заяви в пресклуба на БТА председателят на общинския съвет Мартин Митев. Той уточни, че Плевен е имал една от най-ниските такси "смет", в сравнение с големите градове, - 0.9 промила.

Новото й ниво е 1.45 промила - увеличение с 66 на сто, което общинският съвет е приел по предложение на кмета Георг Спартански.

За средностатистически апартамент в централната част, където размерът на таксата е най-висок, годишното й увеличение е с 35 лева - около 5 лева на месец, посочи Митев. Главният аргумент за повишението е влизането в експлоатация на новото регионално депо за битови отпадъци, добави той. Операторът ще взема за обслужването му годишно 1.8 млн. лв. от общините, които предават отпадъци там. Община Плевен ще има дял от 1.3 млн. лв. Плевен е европейски град с депо по европейски стандарти, което ще ни струва допълнителен разход, коментира Митев. Според него има резерви за повишаване на събираемостта на таксата "смет".

В момента тя се събира около 70 на сто, заедно със старите задължения от предходни години - 90 на сто. Влизането на територии, които сега са извън регулацията на града, също ще повиши приходите. Има имоти в тези територии, за които сега не се плаща за смет.

По думите на Митев тази несправедливост може да се премахне с утвърждаване на новия градоустройствен план, като тези територии влязат в регулацията на града. Друг резерв са жилищните кооперации, които нямат акт 16 за влизане в експлоатация, но са населени от години. Те сега не плащат - очевидно е, че общинската администрация има какво да работи, за да повиши събираемостта, каза Митев.

Според него може да се направи преглед и на цените за сметосъбиране. Повишението на таксата "смет" се отнася за град Плевен, но не за селищата в общината, уточни той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1406 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.01.01 | 18:25

2
А общината плаща ли таКСА СМЕТ?

2016.01.01 | 18:25

1
ЩЕ ЗАПОМНИМ КОЙ Е БИЛ ПРОТИВ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ТАКСА СМЕТ.НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.

Добави коментар

Водещи новини