Синдикат: Има опасност за енергийната сигурност на страната

18 август 2015 11:07

Синдикат: Има опасност за енергийната сигурност на страната
© zarata.org
1146 0

Има опасност за енергийната сигурност на страната, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев. Според него е възможно точно преди есенно-зимния сезон "Мини Марица-изток" да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса.

В момента четирите централи от комплекса "Марица-изток" дължат общо към 370 милиона лева на мините. Същевременно дългът на мините към техните доставчици е близо 85 милиона лева. Тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система, обяви Генчо Генчев.

Под себестойност продаваме въглищата. Не знам колко са добре нещата, ако едно дружество годишните му приходи са в размер на 560 милиона, има да взема от всички централи, на които дава, повече от 60% от приходите, не знам кое му е добре. Всеки ден сме на ръба на оцеляването, обясни той.

От синдиката посочиха, че ако проблемът с разплащането между енергийните фирми не бъде разрешен, ще излязат на протест.

Като възможност за решаване на част от проблемите в "Мини Марица-изток" от Българската минно-геоложка камара предлагат държавата да взема не повече от 50% като дивидент от печалбата на дружеството, както и пазарно преструктуриране на енергетиката. Това заяви за БНР председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков.

Няма как да няма промени, докато не се преструктурира пазарно-енергийната система на страната и в това отношение не прави изключение и "Марица-изток". Държавата продължава да си взема 70% печалба като дивидент. А това до голяма степен пречи на модернизацията и развитието на държавните фирми.

Лъчезар Цоцорков каза, че спрямо 2013 година общият брой на полезни изкопаеми се е повишил с 10 процента и това се наблюдава във всички подотрасли. Изключение прави само отрасъл "Добив на течни горива".

Това са борсови стоки. Цените на световния пазар падат. Това не се отнася за въглищата, каза Цоцорков, защото нашите въглища са специфични и не са борсова стока. Този въпрос в бъдеще трябва да се решава с пазарното преструктуриране на българската енергийна система. При въглищата ситуацията е пряко свързана с нереформираната пазарно-енергийна система, въглищните мини са част от енергийната система. Държавата продължава да си взема 70% от печалбата като дивидент, а това до голяма степен пречи на развитието и модернизацията. Не би трябвало повече от 50% да се взема от държавата, заяви още председателят на Българската минно-геоложка камара.

В днешния ден на миньора от камарата отчитат намаляване на инцидентите в мините, 10% увеличение на добива на полезни изкопаеми и 15% ръст на производителността на труда.

Константин Тодоров
1146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини