Ремонтират гарата на Детската железница в Пловдив

  • 20 юли 2015 15:49

  • 2850
  • 1
Ремонтират гарата на Детската железница в Пловдив
©

Започва ремонт на гарата на Детската железница в Пловдив, съобщиха от Район „Централен” в града под тепетата, цитирани от Радио "Фокус" - Пловдив.

Ремонтът ще струва 15 000 лева, като с обществена поръчка е избран изпълнителят, каза районният кмет Георги Титюков.

Ремонтът на гара „Пионер”, която е първа и последна спирка на уникалното по рода си съоръжение, започва от днес. За около 20 дни трябва да бъде направена покривна хидроизолация, смяна на дограмата, вътрешно и външно боядисване на гарата на Детската железница.

Ще бъде поставена и тента, която ще пази хората отвън при лошо време. Ще бъде изградена и рампа за трудно подвижни хора. Точно до гарата ще бъде направена и чешма, фонтан, ще бъде облагородена цялата среда.

Последният ремонт на гарата бе направен през 2007 година, когато съоръжението бе възстановено след дълъг престой, каза Титюков. Самото влакче е в добро състояние. Специализирани фирми от БДЖ поддържат железния път и подвижния състав от вагони. Инспекция се прави всеки месец.

Железницата е електрическа, миналата година е била подменена батерията на влакчето за над 20 000 лева. Лятното му разписание е по шест курса всеки ден, като най-натоварено е в събота и неделя. В понеделник и вторник железницата за деца почива. Цялото трасе е дълго близо 1 км, а цялата обиколка, с почивката на спирка „Панорама”, на върха на Младежкия хълм, трае около 25 минути.

Атракцията е желана от децата и техните близки, като най-много мераклии да се возят има през пролетта и есента, посочи районният кмет. Стриктно се спазват и правилата железницата да не се претоварва.

Последвайте канала на

2850 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.20 | 17:33

1
Кое съоръжение казвате било уникално във Варна в кв. Аспарухово имаше по соца подобна детска железница в парка на квартала до плажа!?

Добави коментар

Водещи новини