Не се очаква повишение на цената на природния газ

  • 15 юли 2015 11:41

  • 988
  • 0
Не се очаква повишение на цената на природния газ
©

Засега не се очаква да има повишаване на цените на природния газ в България като постигнатото споразумение с Иран дава благоприятно отражение върху цените на петрола на световните пазари. Това коментира днес пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след открити заседания на регулатора, предаде БТА.

Вследствие на постигнатото споразумение в следващите месеци ще отпаднат ограниченията върху Иран за износ и търговия с петрол и с природен газ и така Иран ще се превърне в ключов играч на газовия пазар, който ще помогне за задържането на цените както на суровия петрол, така и на суровия газ на поносими за потребителите цени, коментира Иванов. Той добави, че още вчера след постигнатото споразумение е намаляла цената на суровия петрол на световните пазари с един долар. Все още обаче не може да се каже дали това ще рефлектира и върху цената на газа у нас още от следващия регулаторен период - 1 октомври, коментира Иванов.

Относно приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката Иван Иванов заяви, че едва след като те бъдат окончателно приети ще стане ясно какво може да предприеме комисията за намаляване на тарифния дефицит в НЕК, без това да повиши цените на електроенергията. Иванов отбеляза, че само заради забавянето с един месец на решението на цените, в НЕК се натрупва нов дефицит от 50 млн. лв.

Засега КЕВР разполага с данни от проверките на АДФИ в пет дружества от 37-те големи ВЕИ дружества с инсталирана мощност над 5 мегавата, както и данни за още осем дружества с малка инсталирана мощност, при които има съфинансиране по национална и европейска програма. На тези дружества експертите в нашата комисия изчисляват какви корекции трябва да бъдат направени в цените, ако бъдат приети промените в ЗЕ, уточни Иванов.

Иван Иванов посочи, че от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" все още не е внесен за одобряване проект на анекс към договора им с НЕК за намаляване на цените на електроенергията. По думите му, ако това не бъде направено, възможно е споразумението да влезе в сила само с едната централа - ТЕЦ "AES Марица Изток 1".

Идеята фонд "Сигурност на енергийната система" да се запълва с вноска от пет процента от всички производители на енергия е държавните енергийни дружества да намерят средства чрез оптимизиране на своите разходи, предстои да видим дали това ще се осъществи, коментира по повод предложенията за законови промени Иванов.

Десислава Станева
988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини