Около 300 енергийни предприятия са изградени с евросредства, разкри АДФИ

  • 14 юли 2015 17:36

  • 2332
  • 2
Около 300 енергийни предприятия са изградени с евросредства, разкри АДФИ
©

Промените в Закона за енергетиката са предназначени да намалят дефицита в НЕК, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, която присъства при обсъждането на законопроектите в пленарна зала.

Петкова каза, че е имало изказвания "за" и "против" промените, но работа на народните представители е да прецизират текстовете преди второ четене. Проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ в енергийни предприятия, изградени със средства по фондове и програми на ЕС и по-специално по две мерки по програмите на ДФ "Земеделие" показват сериозен проблем, коментира министър Петкова, цитирана от БТА. Тя каза, че при определянето на преференциалната цена на електроенергията от тези централи не е взето предвид, че са ползвани европейски средства.

По думите й става въпрос за около 300 обекта. Петкова заяви, че в ТЕЦ " AES Марица Изток 1" е финализиран процеса по одобрение на споразумението с НЕК за намаляване на цената, остава това да стане и в ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". На въпрос дали са осигурени средства, които НЕК да преведе към централите, за да влязат в сила споразуменията, Петкова каза, че се работи по въпроса.

Междувременно след обявената почивка след дебата и гласуването на законопроектите за промени в Закона за енергетиката Димитър Главчев, председателстващ пленарното заседание, съобщи, че комисията по енергетика е обединила двата законопроекта, приети на първо четене и е подготвила общ законопроект, който ще бъде разглеждан на второ четене. Председателят на комисията по енергетика Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: предложи и парламентът прие срока за предложения между първо и второ четене в обединения законопроект за промени в Закона за енергетиката да бъде съкратен на три дни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2332 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.22 | 13:21

2
i taq kurvetina e za rastrel s kurvata boiko
БОРИС

2015.07.21 | 12:44

1
НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ МОЖЕ ДА СЕ СПРЕ КУПУВАНЕТО НА СКЪП ТОК ....ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ГО КАЗА С ГАМИЗОВ НО ВИЕ НЕ РАЗГЛЕДАХТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗАДА НЕ ГИ ОЩЕТИТЕ;= КУРВИ И ПРЕДАТЕЛИ СТЕ

Добави коментар

Водещи новини