Започна изграждането на интермодален терминал край Пловдив

  • 19 юни 2015 14:46

  • 1566
  • 1
Започна изграждането на интермодален терминал край Пловдив
©

На жп гарата "Тодор Каблешков" в пловдивското село Златитрап започна изграждането на интермодален терминал. Символичната първа копка на обекта направиха кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Розалин Петков и Мария Чакърова - директор на дирекцията "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в НКЖИ.

Този регион е избран за първия интермодален терминал, защото Пловдив е с най-голяма концентрация на автомобилен бизнес, каза кметът Тотев, цитиран от БТА.

Той изрази увереност, че терминалът ще бъде използван не само от местните компании, а и от компании от други държави. Това е прекрасно допълващо звено в цялата интегрираност на региона в неговите логистични дадености - местоположение, летище, транспортни коридори, високоскоростна жп линия, коментира още Иван Тотев.

Това е първият интермодален терминал в България, който ще бъде изграден с европейско финансиране, посочи Мария Чакърова. Проектът се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г., изпълнител по договора за проектиране и строителство е "Трейс Груп Холд" АД.

Общата стойност на проекта възлиза на 10 367 000 лева без ДДС и включва разходите по цялостната подготовка и строителство на терминала. Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация в началото на 2016 година.

Жп гарата "Тодор Каблешков" е разположена на магистралната жп линия София-Пловдив. По проект там трябва да бъдат изградени терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно, площадка за складиране на действащи и повредени контейнерите, места за хладилни съоръжения, за митнически контрол, паркинги и други.

1566 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.06.23 | 18:48

1
Браво на Пловдив, нищо че съм от Варна. Още един такъв терминал за северна България в Горна Оряховица трябва да бъде изграден.

Добави коментар

Водещи новини