Разходите на ВиК операторите за ток били средно 20 на сто

  • 12 март 2015 14:50

  • 806
  • 0
Разходите на ВиК операторите за ток били средно 20 на сто
©

Разходите на ВиК операторите за електричество са средно 20 на сто за страната, което е близо до нивото за разходи за заплати на служителите.

Това коментира пред журналисти председателят на Българска асоциация по водите Иван Иванов, който участва в конференция "Енергийна ефективност в отрасъл ВиК" в столичния "Интер Експо център".

Има ВиК оператори, които са в затруднение да покриват своите разходи, поради голямата консумация на електричество, а с изграждането на нови съоръжения за пречистване, разходите за ток ще се увеличават като стойност. В същото време има огромен потенциал за оптимизиране на тези разходи, коментира Иванов.

Той изрази очакване с одобряването на новите бизнес планове на ВиК операторите в края на годината, които са с 5-годишен срок, да се отрази ефектът на новите съоръжения и това неизбежно да доведе до поскъпване на водата. Това повишение е заложено и в стратегията и се обосновава и с необходимостта от допълнителни инвестиции, въпросът е то да се минимизира, коментира председателят на БАВ.

Запитан за загубите на вода у нас, Иванов каза, че за страната средният процент е над 60, като в някои райони достига и над 75. Това е ужасяваща цифра, защото означава, че едва четвърт от водата, която постъпва в системата, стига до потребителите, каза Иванов.

По думите му един от тези райони е Добрич, където има и голяма консумация на електричество, което води до тежкото състояние на местния ВиК оператор. За да се намалят загубите, са нужни постоянни инвестиции и добър мениджмънт, добави той.

Председателят на БАВ изрази мнение, че е нужно да се направят прединвестиционни проучвания във всички области на страната, за да имат общините равен шанс за усвояване на евросредства за ВиК проекти. По думите му изготвянето на прединвестиционно проучване в една област се оценява на около 1-1,5 млн. лева.

806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини