Дълговете на ВМЗ Сопот намалели с 20 млн. лв.

  • 21 май 2014 17:43

  • 978
  • 1
Дълговете на ВМЗ Сопот намалели с 20 млн. лв.
© Булфото

От началото на годината във ВМЗ Сопот са наети на работа 230 души и се търсят още 60. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на след посещението си в завода. Той допълни, че има поръчки, работи се и за нови и се мисли за квалифицирани работници, което, по думите му се очертава като сериозен проблем. Новите работници са част от съкратените и са наети по програма на Бюрото на труда.

Министърът съобщи, че в момента в завода работят 2235 души, задълженията са 130 милиона лева и с 20 милиона лева по-малко от миналата година. В момента се водят консултации с министъра на образованието за разкриването на поне две специализирани  паралелки в ПГ "Владимир Заимов" в Сопот, където да се обучават деца за нуждите на завода, обяви Стойнев, цитиран от БТА.

Само за първото тримесечие на 2014 година у нас са били открити 39 100 работни места, което не се е случвало от 2009 година  насам, подчерта Стойнев. Преговорите с потенциалния китайски инвеститор за сглобяване на трактори на територията на ВМЗ вече  са към финал, но смятаме да го привлечем и към индустриална зона Карлово, каза той.

В отговор на въпрос за "Химко" Враца министър Стойнев съобщи, че държавата е готова да участва на втория търг. Не се явихме на първия търг, тъй като първоначалната цена от 29 милиона лева не отговаряше на стойността на активите, уточни той и добави, че  цената за втория е 22 милиона лева.

"Появиха се рекетьори, които имат претенции към активите и затова в момента се води дело в Апелативния съд. По тази причина синдикът не е насрочил вторият търг, но парите ги имаме заделени и те пак ще се върнат в държавата - ще отидат към НЕК,  Булгаргаз, НАП и за изплащане на дължимото на всички работници, които са били лъгани през годините", обясни Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

Той подчерта, че преговорите с ЕРП-та продължават, защото "искам тези 340 милиона лева отново да се върнат в НЕК". Стойнев съобщи още, че износът на ток се е увеличил със 100 на сто. "Чакам дебата в петък, за да питам опозицията дали заради  некадърност или поради желанието да фалират българската енергетика таксита бяха толкова високи, че не можехме да  изнасяме електроенергия", каза още Стойнов и добави, че докато е енергиен министър, българската енергетика ще остане държавна, защото е част от националната сигурност.

След срещата си във ВМЗ министър Стойнев ще открие възстановения барелеф на Васил Левски, а след това ще се срещне с граждани в Карлово.

Константин Тодоров
978 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.27 | 18:05

1
на 7 милиарда заем - 20 милиона погасено, 5 лева на пенсионерите

Добави коментар

Водещи новини