Мартин Димитров: Трябва да се смени състава на ДКЕВР

  • 30 декември 2013 08:10

  • 1279
  • 1
Мартин Димитров: Трябва да се смени състава на ДКЕВР
©

„Аз на мястото на ЕРП-тата бих си позволил да бъда смирено замълчан. Ако например, шефовете на трети ЕРП-та се откажат от годишните си бонуси, това ще позволи на над 40 000 домакинства със средни сметки от около 50 лева месечно, да получат намаление на сметките си с 10% на годишна база”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Таско Ерменков – депутат от „Коалиция за България” и член на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Изказването му бе по повод евентуалното понижение на цената на тока. Днес ДКЕВР трябва да вземе решение дали със още 1% ще бъде намалена цената за дневна и 10 на сто за нощна електроенергия.

Ерменков изчисли, че годишният бонус на тримата шефове на ЕРП-тата в страната получавали общо около 3 млн. лв. годишен бонус.

„Ако има бумеранг, ако има намаление на кредит, то касае по-скоро Националната електрическа компания, която е в много тежко финансово състояние. Това, което мен ме притеснява е финансовото състояние на НЕК”, заяви от своя страна бившият председател на Комисията по икономика и енергетика в НС Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на. По думите му сегашното състояние на НЕК било в резултат на проблеми с „Белене”, „Цанков камък”.

Като решението на сегашния проблем Димитров видя в смяната на състава на регулаторите ДКЕВР и КЗК. Според него, ако това стане, информацията за гражданите ще стане по-достоверна, а решенията ще бъдат пазарно ориентирани.

Таско Ерменков се обяви за въвеждане на двутарифна цена на електроенергията – една по-ниска за хората, и друга по-висока цена за хората с по-голямо потребление, както и вавеждането на цени за почивни дни. „Да направим така, че структурата на електропотреблението да отговаря на интересите на националната икономика”, обяви още Ерменков.

„Ако пак започнат на строят АЕЦ „Белене”, което не го изключвам като хипотеза, дълговете на НЕК ще станат все по-големи и в един момент някое правителство ще трябва рязко да вдигне цената на тока. Това е като цъкаща бомба. Не мога де ви кажа кога точно ще гръмне. Дано никога да не гръмне, но има огромна опасност и аз не виждам как ще бъде избегната”, допълни бившият председател на Комисията по икономика и енергетика в НС Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на. Затова според него трябва да се направи оздравителен план на НЕК.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1279 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.30 | 11:14

1
А ако Таско Ерменков се откаже от част от своята заплата и от част от разходите и ако намалят субсидията за партиите и ако......ех, такъв живот ще настане..за колко домакинства.....С две думи егати тъпанара! Хора, не ви ли е страх такива хора да взимат решения!?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини