НСИ: 1/3 от домакинствата трудно плащат сметките си

  • 16 декември 2013 16:28

  • 991
  • 0
НСИ: 1/3 от домакинствата трудно плащат сметките си
©

Една трета от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходи, свързани с жилището, а 46,5% от домакинствата се ограничават при отоплението на жилището си. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Успоредно с това само 4,1% от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1,5% - цветен телевизор, 9,1% - автоматична пералня, а 51,8% от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Данните показват също, че най-голям брой домакинства се ограничават по отношение на почивката извън дома (74%).

68,6% пък нямат възможност да посрещнат неочаквани разходи, като неотложен ремонт на жилището или колата, смяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

Линията на бедност за 2011 г. е 279,67 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били 1 558,8 хил. души или 21,2% от населението на страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 1,5%, а делът на бедното население намалява с един процент.

Основният фактор, който увеличава риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на хората на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (48,5%), като рискът от бедност при безработните мъже е с 4,5 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През 2011 г. делът на бедните сред заетите намалява спрямо предходната година с 0,8 процентни пункта до 7,4%. При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително четири пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 0,6 процента по-нисък от този при мъжете.

Данните на НСИ за 2011 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност се повишава от 21,2 до 25,9% или с 4,7%. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 41,8%, или с 20,6 процентни пункта.

Данните на НСИ сочат още, че през 2011 г. почти половината от населението - 49,3%, или 3 621,1 хил. лица, са се нуждаели от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност.

Последвайте канала на

991 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини