Възобновява се кампанията за изкупуване на тютюн "Виржиния"

  • 14 февруари 2013 10:53

  • 1277
  • 0
Възобновява се кампанията за изкупуване на тютюн "Виржиния"
©

След намесата на Националната асоциация на тютюнопроизводителите от днес се възобновява кампанията за изкупуване на тютюн "Виржиния", а от 20 февруари - и на сортова група "Бърлей", съобщи председателят на асоциацията Цветан Филев, цитиран от БТА.

Според него едно от причините за забавянето на кампанията са различия за изкупните цени, възникнали между земеделските стопани и търговските фирми.

Някои от фирмите, договорили тютюн със земеделските производители, са отказали да изпълнят договорите. Но след разговори с представители на асоциацията са преосмислили решението си, каза Филев.

Графикът за изкупуване по общини ще бъде публикуван в понеделник на сайта на асоциацията.

Вече е изкупен тютюнът от ориенталските сортове. Цените са между 10 и 30 на сто по-високи от миналогодишните.

Утре в Института по тютюна и тютюневите изделия пловдивското село Марково ще продължат консултациите за създаване на борд "Тютюн", каза Цветан Филев.

Има и идеи за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия във връзка с договорирането. Ще се направи и предложение за създаване на регистър на изкупуващите тютюн фирми. Според Цветан Филев Националната асоциация на тютюнопроизводителите няма да подкрепи подготвяните от зърнопроизводителите протести заради опасност от политизиране.

Последвайте канала на

1277 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини