Добрев: Не сме разколебани за резултатите по "Южен поток"

  • 29 ноември 2012 08:12

  • 718
  • 0
Добрев: Не сме разколебани за резултатите по "Южен поток"
©

По никакъв начин не сме разколебани, че сме постигнали най-добрите параметри по договора за "Южен поток". Някои партии се опитват да размахват това като предизборна платформа. Това каза икономическия министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: в сутрешния блок на БНТ.

Потърсих г-жа Меглена Кунева, за да отговорим на всички техни въпроси и сме готови да им предоставим доклада и да разясним всички точки по него, коментира той вчерашното твърдение на Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е, че са изпратили 17 въпроса към премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, а все още не са получили отговор.

На въпрос, че не е нападан само от "България на гражданите", а и от Синята коалиция, Добрев заяви, че те много добре знаят, че това което говорят са лъжи. "Ние нямаме промяна във входната точка на проекта, а ако има такава - България ще бъде компенсирана. Няма основание за подобни твърдения. Що се отнася до стойността на проекта - тя е първата, която е обявена от проектантите и е 3,3 млрд. лв.", каза още той.

Темата с "Южен поток" е коментирана многократно с ЕК и ще бъдат спазвани правилата й, заяви още икономическият министър.

На въпрос дали има споразумение за подписването на "Южен поток" и договора за доставката на газ, той заяви, че двете теми просто са съвпаднали по време. "Много съм доволен, че успяхме да постигнем такова намаление на газа. При всяко правителство преди нас цената се е повишавала. "Газпром" не са дали на никой друг в Европа такава отстъпка, каквато ние получихме за цената на синьото гориво", коментира още той.

Попитан дали има някакви разчети за намалението на цените на топлоенергията за потребителите, той заяви, че няма прогнози и няма как да ги направи, защото това ще се сметне за вмешателство в работата на енергийния регулатор, а той е независим. Газа е само един от компонентите, които формират цената на парното, но важното е, че има основание за такова намаление, но колко ще е то - ще каже ДКЕВР, каза Добрев.

Попитан защо няма екологична оценка за "Южен поток", той заяви, че това е една тръба, която се заравя в земята и по нея тече газ и няма как да навреди на природата.

"Факт е, че ние през всичките тези години получавахме газ от посредници. Сега получаваме 100% синьото гориво от "Газпром", за мен е неразбираемо защо ги е имало тези посредници", каза енергийният министър.  На въпрос дали следващото правителство ще може да ползва парите от "Южен поток" за да строи музеи, той заяви, че от първия ден на експлоатацията му страната ни ще получава транзитни такси, като с част от тях ще изплащаме кредити, а с друга част ще формира печалба, дивидентите от нея ще се разпределя от двамата акционери", обясни той.

Попитан дали може да се премахне ДДС-то върху енергетиката, той зави, че това не може да се случи, но е убеден, че трябва да се търсят други алтернативи, за да може да намалее цената на електоенергията. "Трябва да се търсят алтернативи и по отношение на другите горива - други доставчици на газ, даваме приоритет на местния добив. Това са начините да се получи някаква промяна на енергоресурсите. Трябва да се преосмисли акцизът върху горивата на целия Европейски съюз", категоричен  е Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Последвайте канала на

718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини