Лиляна Павлова: Въпреки БСП, Българското председателство постигаше консенсус, беше честен и неутрален посредник

  • 10 юли 2018 23:25

  • 4643
  • 5
Лиляна Павлова: Въпреки БСП, Българското председателство постигаше консенсус, беше честен и неутрален посредник
© Булфото

Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, коментира в интервю за Агенция "Фокус" критиките, които БСП отправи днес по отношение на Българското европредседателство.

-Министър Павлова, днес лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за критикува Българското председателство. Какъв е вашият коментар по темата?

Лиляна Павлова: БСП за пореден път използва старата си тактика да атакува най-успешните политики и постижения на българското правителство. БСП отново критикува безспорните постижения на България и не е разбрала кои бяха приоритетите в Програмата на Българското председателство на съвета на ЕС, представени на 1 декември 2017 г. в Народното събрание на Република България и със свое решение изрази подкрепа за Програмата. Там, където сме доказали професионализъм и лидерство, където получаваме най-високи оценки от европейските ни партньори и признание за качествената и добре свършена съвместна работа на политици, експерти и неправителствени, бизнес и младежки организации. БСП използва Българското председателство, за да може ръководството да създава впечатление на активна и конструктивна опозиция. Сътрудничеството с най-важната за председателството постоянна парламентарна комисия за европейските въпроси, беше безценно, а тя е оглавявана от представител на БСП. Диалогът помежду ни беше постоянен и полезен в търсенето на консенсус по важни за страната ни и Европа теми. Основната цел на БСП е да дискредитират правителството, както с протести, така и с вотовете на недоверие, планирани по график и без аргументи. Не че няма проблеми в държавата, но те се решават с действия, с диалог, а не със спекулативни изявления и ПР акции. Всички хули и нападки са плод на политическа злоба и завист. БСП няма конструктивни предложения или визия, а само яростна борба за власт на всяка цена на принципа „3 пъти катастрофирах, и вече се научих как да карам колата“.

- Г-жа Нинова каза, че председателството е красива опаковка, но няма лидерство.

Лиляна Павлова: България и правителството получиха висока оценка и подкрепа, но опозицията вместо да се зарадва в името на България, единственото се старае да го омаловажи и да принизи успеха. Много жалко. Именно лидерството и лидерската роля на България бяха основата за успеха на Председателството и постигнатите конкретни резултати. Европа е по-консенсусна – личи от позицията по търговската политика на ЕС, единството за Брекзит, приетото законодателство в социалната сфера и много други по време на българското председателство. България е по-конкурентоспособна - България е с нараснало доверие, променен имидж, увеличен кредитен рейтинг. Кохезия – България ще получи увеличение на средствата от Кохезионната политика и от средствата миграция, цифрова трансформация благодарение на усилията на правителството. България доказа своя лидерски потенциал при отстояването на позиции и намирането на решения по актуални теми, като представя своя европейски образ на отговорен и доверен партньор, независимо от опитите за омаловажаване и обезценяване на резултатите от Българското председателство, както и на усилията и професионалната компетентност на политическо и експертно ниво. Цялата днешна пресконференция буди недоумение, защото е построена върху първоначалните идеи за приоритети преди те да придобият окончателен вид след близо 200 обществени обсъждания, проведени в страната през миналата година. Приоритетите на Българското председателство са 4, а не три. Първият е Бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване. Вторият - Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани. Третият - Сигурност и стабилност за силна и единна Европа и четвъртият - Цифрова икономика и умения на бъдещето. БСП показва или дълбоко непознаване на начинът, по който функционират ротационните председателства, или от чисто политическа злоба и завист правят подобни заключения. Българското председателство беше отворено към гражданите и положи максимални усилия за утвърждаването на силна, цифрова и единна Европа. И това не са голи приказки, напротив, това са констатации и резултати, изпълнени с богато съдържание. Фактите говорят сами за себе си и като качество, и като количество. Въпреки БСП Българското председателство управляваше умело този сложен и изпълнен с постоянна работа процес, водеше преговори, съгласувания, постигаше консенсус, беше честен и неутрален посредник между държавите членки за постигане на цели, които да дадат възможност на Европа да се развива успешно и да дава сигурност и стабилност на своите над 500 милиона граждани. Българското председателство постигна сериозен напредък с приемането на важно за гражданите законодателство, работеше за отстояване както на националния интерес, така и в имено на единството на Европа. Фактите и оценките за това са показателни.

Константин Тодоров
4643 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
То

2018.07.11 | 07:03

5
Вместо в затвора дава интервюта

2018.07.11 | 00:57

4
Каква висока оценка сте получили ма п*тко вмирисана ??? А и председателтвото свърши !!! Колко години още ще говорите за това ???
Въййй

2018.07.11 | 00:37

3
Я да питаме хората от Мизия .... нека народа каже ....може би

2018.07.11 | 00:31

2
баси наглото комунистическо отроче
ДА БЕ ДА

2018.07.10 | 23:44

1
ГАДНА СВИНЧУГО

Добави коментар

Водещи новини