Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред

  • 06 юли 2018 19:11

  • 4071
  • 10
Министър Павлова: Натрупахме много опит и капацитет, които ще са ни важни за справяне с темите от европейския дневен ред
© EU2018

„С удовлетворение предадохме председателството на Съвета на ЕС, защото си свършихме работата. Натрупахме много опит и капацитет, а те ще са ни много важни сега, когато в европейския дневен ред стоят темите за сигурността и миграцията, за новата Многогодишна финансова рамка и когато трябва да защитим националния интерес при пакета „Мобилност“ и при избягването на двойния стандарт при храните. При последните две теми не трябва да допускаме дискриминация, а да се борим за равни права за всички европейски граждани“.

Това заяви министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена на днешната среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в която участие взеха вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска,  Н.Пр. посланикът на Австрия Роланд Хаузер, а гостите първи приветства председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на интересните дискусии бе председателят на Евроклуба при БТПП проф. Ингрид Шикова.

„Радваме се, че имаме пълната последователстост и приемственост в приоритетите, по които ще работи Австрия по време на своето председателство. Тя продължава работата по три от нашите четири основни фокуса – сигурност и миграция, дигитализация и европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани“, посочи още министър Павлова пред аудиторията на Евроклуба на БТПП.

Според министър Павлова, ако има единство, каквото беше и мотото на Българското председателство – „Съединението прави силата“, Австрия ще може да постигне „Европа, която защитава“, какъвто е техният слоган. „Затова желаем успех на Австрия“, заяви министърът за Българското председателство.

„Днес, когато когато правим равносметка и пишем големия отчет на Българското председателство, си даваме сметка, че в желанието си да постигнем повече успехи, да затворим повече досиета, още не сме осъзнали колко много работа свършихме. Колегите работиха прагматично, резултатно ориентирани. По време на триалозите до среднощ търсеха консенсусните думи, за да постигнат напредъка“, каза още министър Павлова. Тя подчерта, че затова имаме 78 напълно приключени досиета от 105-те, които наследихме от Естония. Проведени са и над 1900 заседания на работни групи, които ако се разделят на 180 дни, може да се разбере колко паралелни формати са реализирани.

„Ако сравним всички тези резултати от нашето председатество с някои предишни председателства, ще видим, че положеният от  нас труд е огромен. Това, с което България ще бъде запомнена, докато бе начело на Съвета на ЕС е, че във всеки един момент ние работихме да запазим единството, а днес имаме нужда от него повече от всякога. Единството беше много важно и за Брекзит, и за новия бюджет на Европа след 2020 г., и за десетките ключови обсъждания с ефект върху живота на всеки европеец“, добави министър Павлова. Тя благодари на всеки един, работил за Българското председателство. „Изградихме добър екип, силна сплотеност между институциите. Винаги има конкуренция между тях, но за първи път мога да кажа, а имам 20-годишен опит в администрацията, че по време на председателството никой не прехвърляше топката. Напротив всеки даваше всичко от себе си, затова и резултатът е налице“, посочи министър Павлова. Тя очерта, че след присъединяването на България в ЕС, следващата голяма национална кауза е Българското председателство. „В началото имаше частични опити то да се политизира, но в един момент стана ясно, че това е пагубно дори за онези, които го извършват“, добави министър Павлова.

Анализът показва още, че приоритетите, набелязани от нашето трио и от Българското председателство, напипват пулса на реалностите, към които страната ни трябваше да е актуална. „А с очертаното от четирите наши приоритета, се сблъсква не само Европа, но и светът“, каза още министър Павлова по време на Срещата на Еврогрупата  при БТПП и запозна детайлно членовете й с конкректните постижения на Българското председателство във всички сфери на действие.

Novini.bg
4071 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Гост

2018.07.07 | 08:33

10
Пропусна да каже :много пари в банковите си сметки

2018.07.06 | 23:46

9
Свиньо мазна , кви глупости говориш !!!
ХАХАХА

2018.07.06 | 23:21

8
МРЪСНА ГАД.......КВО ЛИ НЕ ПРАЙ ВЛАСТА НА ГРОБ

2018.07.06 | 19:50

2
Къв опит ма овцо вие единствено можете да крадете парите на народа друго не знаете с това ще ви запомнят и селянина диктатор.
Аре!

2018.07.06 | 21:16

7
А вас комунягите ще ви запомним с целувката (с език) на правешкия овчар с Брежнев.

2018.07.06 | 20:23

5
Проста като Тома Биков.
Бик Томов Биков

2018.07.06 | 20:26

6
Да ! Като тати е глупава.
Свинята Пиги

2018.07.06 | 20:13

4
Много са хвали ма сестро.То бива,бива - ама цяла свиня за банкет не бива ! Ха ха ха.
Асен

2018.07.06 | 19:52

3
Ще ви трябва опит ама ако сте на власт.
papi

2018.07.06 | 19:31

1
Резултата е че все повече българи напускат корумпирана,безидейна ,необразована и потънала в нечестие България.

Добави коментар

Водещи новини