Караянчева: България ще продължи да полага усилия за ускоряване на процеса на европейска интеграция

  • 23 април 2018 19:00

  • 771
  • 1
Караянчева: България ще продължи да полага усилия за ускоряване на процеса на европейска интеграция
© Народно събрание

България ще продължи да полага усилия за ускоряване на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, заяви председателят на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на на среща с председателя на Скупщината на Черна гора Иван Брайович.

Председателите на законодателните институции на двете страни имаха двустранна среща по време на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС в Талин, Естония. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на Народното събрание подчерта, че България отделя особено внимание на срещата на върха ЕС – Западни Балкани през май в София. Очакваме темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани да остане в дневния ред на ЕС и работата по нея да продължи и по време на председателствата на Австрия и Румъния, добави Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. Тя подчерта също, че темата за Западните Балкани е важен ангажимент и на Световната банка, която е готова да финансира проекти за над 200 милиона евро за изграждане на различни инфраструктури като пътища, железници и свързаност на пристанищата от региона. Този ангажимент е доказателство колко важна е свързаността на Западните Балкани, която беше формулирана като един от основните приоритети на Българското председателство, добави председателят на парламента.

Готови сме като член на ЕС да помогнем на Черна гора както по отношение на законодателството, така и с други инициативи, заяви председателят на българския парламент. По думите й парламентарните групи за приятелство в двете законодателни институции могат да бъдат натоварени да определят приоритетните области на сътрудничество и конкретните действия, които е необходимо да бъдат предприети от институциите на двете страни.

Председателите на парламентите на България и Черна гора изразиха задоволство от засиления политически диалог на най-високо равнище, който според тях е предпоставка за развиване на взаимноизгодно сътрудничество в редица области от взаимен интерес.

Виждаме отдадеността на България за перспективата пред страните от Западните Балкани, отбеляза от своя страна Иван Брайович. Той допълни, че страната му приветства практиката всяка държава да се разглежда според усилията, които полага. Черна гора е лидер в региона и можем да покажем на останалите страни верния път към Европа, допълни още той.

В края на срещата председателят на Скупщината на Черна гора преповтори поканата си към Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на за посещение, която от своя страна прие поканата за официална визита в Подгорица.

Филип Епитропов
771 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.28 | 13:31

1
БЛИЗ БЛИЗ БЛИЗ

Добави коментар

Водещи новини