Блумбърг: Победата на Радев е част от успехите на антисистемните сили в света

14 ноември 2016 14:02

Блумбърг: Победата на Радев е част от успехите на антисистемните сили в света
© Булфото
12094 4

Приятелски настроен към Русия бивш шеф на българските ВВС спечели президентските избори в България, с което "потопи" правителството на страната членка на ЕС. Тази победа на "политическия новак" се прибавя към поредицата от успехи на антисистемните политически сили по света, отбеляза агенцията за икономически новини Блумбърг.

След референдума за Брекзит във Великобритания и изненадващата изборна победа на Доналд Тръмп в САЩ Европа се изправя пред предизвикателство от антисистемни сили в региона. Пет страни от Западна Европа се готвят за избори до една година. Победата на Радев, наред с успеха на проруския кандидат в президентските избори в съседна Молдова в неделя, засилва политическата несигурност и може да се окаже от полза на руския президент Владимир Путин, който се стреми към отмяна на санкциите, наложени на Русия заради конфликта в Украйна, отбелязва агенцията.

Ако българските социалисти, както заявиха, се откажат да сформират правителство след оставката на премиера Борисов, Радев може да разпусне парламента, след като встъпи в длъжност през януари, и да свика предсрочни избори, най-рано през март, посочва Блумбърг.
Агенцията цитира Любомир Митов - главен икономист за Централна и Източна Европа в банка Уникредит в Лондон, според когото "България не е смятана на Запада за най-надеждната страна в НАТО".

В интервю за Блумбърг по телефона той посочи, че "отсега нататък новият президент ще бъде внимателно наблюдаван. Не е в интерес на България да прави остър завой във външната си политика". Агенцията добавя, че обученият във военен колеж в САЩ Радев е отхвърлил твърденията, че ще обърне българската външна политика на Изток и е потвърдил, че "ясната евроатлантическа ориентация" на България не може да бъде преразгледана, пише БТА.

Константин Тодоров
12094 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.02.03 | 00:34

251108
демек комунистическите сили

2017.02.03 | 00:34

251338
демек, пак българите са изпързаляни! тоя е натовец!

2017.02.03 | 00:34

251855
и тоя педал Радев скоро ще му гледаме саира ,както при курвата Бойко феса
тото

2017.02.03 | 00:34

251896
Блумбърг да го духате,педали мършояди и прокиснали сперматоносители! Мамицата ви мършляци миризливи!

Добави коментар

Водещи новини