Прошко Прошков: София има шанс да бъде синя, има риск и да остане подменена

  • 20 октомври 2011 12:19

  • 1096
  • 2
Прошко Прошков: София има шанс да бъде синя, има риск и да остане подменена
© Интернет

София има шанс да бъде синя, има риск и да остане подменена. Това заявява в интервю за БТА кандидатът на Синята коалиция за кмет на столицата Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е.

Най-големият грях, според него, на основния му опонент – досегашният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска е, че е учтива към корупционните практики в общината. Най-тежкият проблем на столичния град, от който произтичат и всички останали, е непромененият модел на управление, все по-голямата централизация, която той нарича „кремълски модел на управление“.

При срещите си с избирателите обаче Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е е усетил, че софиянци са се събудили, че има протест срещу управлението на ГЕРБ.

Партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г иска да открадне вота на избирателите, категоричен е Прошков, но е убеден, че в крайна сметка балотажът ще е между него и Фандъкова.

Синият кандидат признава и за ромски проблем в столицата и предлага нов интеграционен модел. За детските градини трябва да се въведе принципът „субсидията следва детето“, казва той.

Столичани, културната общност, творческите организации са готови София да бъде европейска столица на културата, администрация обаче е неподготвена, тя не може да предложи събитие, което да „изстреля“ града в европейската културна орбита., посочва още Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е.

Следва пълният текст на интервюто:


Въпрос: - Г-н Прошков, кога напрежението беше по-голямо – при срещите Ви с избирателите, при дебатите с опонентите или при интервютата за медиите?

Отговор: - При условие, че няма реален дебат, защото г-жа Фандъкова не идва на дискусии, този въпрос го пропускам – с останалите кандидати няма какво да дебатирам. По отношение на интервютата – през целия си мандат на районен кмет винаги съм търсил медиите по различни проблеми. А срещите ми с избирателите са удоволствие за мен, честно казано, те са най-смисленото нещо, което успявам да направя през цялата кампания. Освен с хората на улицата, се срещам и с браншови организации – около 20 часа на ден работя.

Въпрос: - Как се поддържате във форма при такъв интензитет?

Отговор: - Обикновено спя малко, играя тенис от време на време, последната седмица, за съжаление успях само веднъж.

Въпрос: - И премиерът играе тенис, ще се срещнете ли с него на корта?

Отговор: - Наскоро започнах да се уча да играя тенис. Нямам намерение на този корт да се срещам с премиера. На друго поле е битката ми с него.

Въпрос: - Какво Ви прави по- „в крак с времето“, какъвто е лозунгът на предизборните Ви плакати, от останалите претенденти за кмет на София?

Отговор: - Аз съм единственият кандидат, стигнал до тези избори, чрез избори. Печеля доверие вече на два тура – през март /вътрешните избори в ДСБ/ и през юни – в Синята коалиция. Аз правя политика по нов начин - търся доверие постоянно.

Въпрос: - Твърдите, че София се управлява по „кремълски модел“, какво имате предвид?

Отговор: - Плъзналата централизация както в цялата държава, така и в Столичната община, която въведе ГЕРБ. Те концентрираха политическият ресурс за решаване на проблеми и правомощия у тях. В резултат – общности в отделни столични райони, често несправедливо, изпитват недостиг на инвестиции. Изборният кодекс на ГЕРБ е изключително ретрограден и е в противовес с всякакви европейски тенденции за децентрализация и за „сваляне“ на властта близо до хората, така че да могат те да я контролират. Столичната община се управлява като подчинена структура на правителството – кметът на София директно заявява, че е част от екипа на премиера. Столицата има нужда не от кмет, който изпълнява заповеди, а от такъв, който има свое мнение и отстоява интересите на града, като търси баланса с интересите на държавата.

Въпрос: - Ако все пак спечелите в София, не Ви ли притеснява, че тъй като не сте част от екипа на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, ще Ви се пречи да работите, което пък на свой ред ще е в ущърб на столичани? Как ще работите с централната власт?

Отговор: - Когато говоря, го правя аргументирано за важни и смислени неща. С Борисов бих говорил с факти и аргументи, а не само с „да“ и „не“. А министър-председател, който си позволи да неглижира София, няма политическо бъдеще.

Въпрос: - Кои са трите най-тежки проблеми, според Вас, на София?

Отговор: - Един е най-тежкият проблем и оттам следват всички останали. - нищо не се промени в начина на управление на града. Обещанието за генералната промяна, за ред, сигурност и законност, промяната на модела не се случиха - напротив, Борисов и Цветанов разшириха модела „Софиянски“, вкараха олигархията и мафията във властта. Картелирането в Общинския съвет продължи и е основно между ГЕРБ и „Атака“, за което може да се съди по начина на гласуване. Шест години нямаме завод за боклук, защото Борисов избра възможно най-скъпия начин за изграждането му и беше „порязан“, разбира се справедливо, от Европейската комисия. Големият проблем е в липсата на прозрачност, в това, че общинските поръчки не са извадени „на светло“ , както и общинската собственост. Съставянето на бюджета е порочно, прокарват се проекти, които няма да се реализират, остават в края на годината едни пари и те се разпределят от непредставителни политически лица – бюрократи.

Въпрос: - Според Вас, правилно ли се изразходва бюджетът на столицата и каква част от подоходния данък трябва да остава за общината?

Отговор: - Бюджетът, първо, не се съставя правилно, по начин, по който да видим приоритетите на града, отразени в числа. Аз искам да въведа принципа на програмното бюджетиране, при което визията за развитие е за години напред, не само за един мандат. В сегашния бюджет можем да видим само бързане за крайни срокове, когато трябва да се среже лента т.е мисленето на ГЕРБ е мандатно. Средствата се изразходват изключително неефективно. Например – имаше информация за закупуване на 30-годишни трамваи. Когато говорим за обновяване на градския транспорт, това не може да е принцип. Завишени са, може би два пъти и половина, цените на тролейбусите, с които се гордее Столичната община. Копае се на една и съща улица по няколко пъти. Всичко това са пропилени пари, които потъват в „дупката“ на безхаберието. Под цветенцата, които се засаждат в момента, има червеи, метафорично казано. Що се отнася до подоходния данък – смятам, че половината от него трябва да остава в общината. Това обеща и премиерът Борисов, но много бързо забрави. Забравена беше и идеята за отделен закон за София, с който да се регламентира отношението столица – държава и там да се постави въпросът за данъците.

Въпрос: - Как предлагате да се спре големият наплив към столицата и пренаселването? Да се върне ли, например, софийското жителство?

Отговор: - При разумно планирано управление напливът не е недостатък, а предимство, защото това е работна ръка, хората носят продукт на града. Столичната община все повече ще се разширява и това ще е голяма тема пред регионалното развитие, която трябва да се постави и от регионалния министър. Няма да има кандидат, който да е „за“ връщане на софийското жителство, свободни сме да се движим в цяла Европа, това е тоталитарен прийом, макар че, ако ГЕРБ продължава да управлява, може и да се сети за нещо подобно.

Въпрос: - Един от най-сериозните проблеми на София са бездомните кучета, почти няма човек, който да не е пострадал от тях. В какви срокове и как виждате решаването му“

Отговор: - Това е едно от най-големите престъпления на Борисов, защото можеше да го разреши. Не коментирам Софиянски. София е един от градовете у нас, където има най-широко разпространение на кучешка тения т.е. проблемът е и здравен, освен екологичен. Законът е ясен, предвижда мащабна кастрация и прибиране в приюти, както и редица мерки, които общината не изпълнява. Това е една от най-долните тайни на цялата община – мафията около фирма „Екоравновесие“. Факт е, че се прави половинчата кастрация на бездомните кучета и затова трябва този, който бъде уличен в подобни действия, да бъде даван директно на прокурора. Някои от този бизнес си построиха цели къщи в чужбина. Необходимо е да се изградят максимално на брой приюти, да се задействат ветеринарните служби, защото и там има съмнения за злоупотреби, и да се въведе непрекъснат контрол на инспектората и общинска полиция върху всички собственици на животни. Трябва да се прекрати и практиката кучета да бъдат докарвани от провинцията и изоставяни в София.

Въпрос: - Откъде обаче да дойдат тези пари – за приюти, за кастрация?

Отговор: - Те и сега се дават за кастрация. Напълно е възможно проблемът да се реши за две години. Има и неправителствени организации, които предлагат, например, мобилни клиники за кастрация, изграждане на приюти чрез публично-частно партньорство, в което общината участва с терени.

Въпрос: - Какви идеи предлагате за „Топлофикация“-София?

Отговор: - Дружеството е с около 500 млн. лв. задължения, главно към доставчици, в много тежко състояние е и пълна загуба на доверие. В същото време има около 200 млн. лв. несъбрани вземания. Моето виждане е, че трябва да се запази общинската собственост върху преносната мрежа и едновременно либерализиране на доставката до етажната собственост. Така ще се даде възможност на различни доставчици да изкупуват енергията и да я доставят до блока, собствениците, на свой ред, ще могат да сменят доставчика когато решат. Така ще се намали цената. За самите ТЕЦове трябва да се търси вариант за частна инициатива. Има проявен интерес от големи компании. На терените на ТЕЦовете могат да се изградят и индустриални кластери.

Въпрос: - Друг болен проблем на София са детските градини.

Отговор: - Няма да обещавам като Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в десетки хиляди нови места, защото това е инвестиция за около 200 млн. лв. - невъзможна и трудна за общината по начина, по който строи. Има много нарушения, изграждат се „златни“ детски градини за по 4 млн. лв. За детските градини трябва да се въведе принципът „субсидията следва детето“. И тук също има място за частна инициатива. Има интерес, има желание от бизнеса.

Въпрос: - Има ли проблем с ромското малцинство в София?

Отговор: - Определено има, но се дължи на изцяло сбъркания етнически модел у нас. Ромите са третирани като едно малцинство-резервоар за гласове, особено сега от вътрешния министър Цветанов, който е и координатор на ромското включване. Те са третирани като група, а не като индивидуални права и свободи. Проблемът обаче не може да бъде решен само от кмета на София. Той може да вземе градоустройствени мерки. Например, разрушаване на виетнамските общежития веднага и изграждане на жилища за ромите от самите тях. Аз възнамерявам да го направя, ако бъда избран. Една от важните последици от премахването на незаконните гета, част от които са върху частни земи, е , че хората най-после ще могат да влязат във владение, да започнат инвестиционен процес, да се оживи средата. Необходими са и изключително тежки санкции за роми, които не изпращат децата си на училище, не си плащат сметките. Не може да не се спазват правилата, те трябва са еднакви за всички. Истината е, че никой от тези, които казват, че циганите са вредни, не дава решение. Те са хора, жители на тази страна. Нужен е нов интеграционен модел.

Въпрос: - Кой е основният Ви опонент на изборите?

Отговор: - ГЕРБ. Кадиев не е алтернатива за София и затова не го разглеждам като противник. Интригата при балотаж ще е между мен и ГЕРБ.

Въпрос: - Как виждате разпределението на политическите сили в следващия СОС?

Отговор: - Надявам се на монолитна група на Синята коалиция в него, която да бъде гарант за нормалност в работата на СОС. Не се притеснявам от конфигурацията.

Въпрос: - Ако бъдете избран за кмет, ще има ли уволнения в сегашната администрация?

Отговор: - Имам нужда от по-добри експерти, от специалисти, които разбират от енергийна ефективност, екология, финанси. Аз имам такива в своя екип- млади, образовани хора. С въвеждането на автоматизирана, електронна, система може да се оптимизира числеността на администрацията и повече хора да отидат да работят „ на терен“, да има повече инспектори, повече хора, които контролират на място.

Въпрос: - Готова ли е София да бъде европейска столица на културата?

Отговор: - Столичани са готови за това, готови са творческите организации, културната индустрия също. Администрацията обаче не е грам готова. Няма ясна стратегия, въпреки че се създаде една фондация за развитие на София. Няма и инвентаризация на културно-историческото наследство, на общинската собственост, свързана с т.нар. културни маршрути. Културна столица не означава само археология и култура. Няма концепция за развитие на читалищата и като цяло градът все още няма готовност да изстреля нито едно събитие в европейска орбита. Администрацията трябва да спре да пречи, затова записах и в програмата си - „всички бариери падат“.

Въпрос: - Кое е най-непростимото неизпълнено предизборно обещание на ГЕРБ за управление на София?

Отговор: - Не се пребориха за Общинска банка, оставиха я в ръцете на Ковачки, не се пребориха да закрият „Софийски имоти“, което, според мен, е вредно дружество, не направиха нищо, което да ни доказва, че има воля за промяна на града. А най-големият гряха на г-жа Фандъкова е, че е учтива към цялата тази корупция.

Въпрос: - Как определяте пулса на столичани, спечелихте ли повече гласове – каква е равносметката от кампанията Ви досега?

Отговор: - Колкото и да се опитва Цветанов да заглушава гласовете на опонентите на ГЕРБ, да няма дебати, хората в София са се събудили, има протест срещу сегашното управление, колкото и ГЕРБ да се мъчи да насажда чувство на предрешеност.

Въпрос: - В какъв случай бихте атакували изборния резултат?

Отговор: - Ако има сериозни данни за нарушения, а такива сигнали вече имаме. Различни политически сили, без „Атака“ и ГЕРБ, също алармират, че се готви фалшифициране на бюлетини, може да има двойно маркиране. ГЕРБ иска да открадне вота на избирателите.
София има шанс да бъде синя, има шанс и да остане подменена. От нас зависи!

Нелли Желева, БТА

1096 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Haarika

2013.11.29 | 16:53

2
All things codridesen, this is a first class post
Juan

2013.11.26 | 21:59

1
Many many qulitay points there.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини