Румъния намалява ДДС на пчелния фураж, за да стимулира местните производители

  • 11 септември 2024 14:16

  • 178
  • 2
Румъния намалява ДДС на пчелния фураж, за да стимулира местните производители
© pixabay

Пчелният фураж ще се облага в Румъния с намалена ставка на данък добавена стойност (ДДС) от 9 процента от 1 януари 2025 г. Това предвижда законопроект, който бе одобрен днес от Камарата на депутатите като решаващ орган, предаде агенция Аджерпрес.

Законопроектът бе одобрен с 260 гласа „за“ и четири „въздържал се“.

Стандартната ставка на ДДС в Румъния е 19 процента, като за някои категории стоки и услуги е предвидена намалена ставка от 9 процента и 5 процента.

Учени изследват способността на пчелите да откриват вредни вещества

Румъния се нарежда на второ място в Европа по брой на пчелните семейства след Испания - общо 2,3 милиона, с производство на почти 30 000 тона мед и годишна консумация от 1,2 кг/жител, показват последните оповестени данни на Министерството на земеделието и развитието на селските райони.

„Чрез предоставянето на стимули на земеделските стопани за практики, благоприятни за пчелите, законът ще подкрепи устойчивото земеделие и ще спомогне за поддържането на екологичното равновесие“, се посочва в мотивите към законопроекта.

Инициаторите изтъкват, че от биологична гледна точка с оглед на устойчивостта на вида пчелите не могат да се хранят с нищо друго освен със захар или производни (добавена захар) извън сезоните на активен добив на нектар, а ДДС за тези продукти е увеличен през 2024 г. до 19 процента, което има пряко въздействие върху разходите за производство на мед за румънските производители.

Намалената ставка на ДДС върху пчелния фураж е жизненоважна мярка за пчеларството в Румъния, посочват вносителите на законопроекта.

Последвайте канала на

Калина Христова
178 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а

2024.09.11 | 14:41

2
а тука ддс-то е 20%. само на бирата е 9

2024.09.11 | 14:33

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини