БАБХ с мерки за контрол на мароканските скакалци в област Благоевград

  • 21 юни 2024 18:05

  • 581
  • 3
БАБХ с мерки за контрол на мароканските скакалци в област Благоевград
© Pixabay

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема мерки за контрол на мароканските скакалци в област Благоевград, след издадена заповед № РД 09-695/20.06.2024г. на министърът на земеделието и храните за обявяване на каламитет от марокански скакалец за същата област от 21 юни 2024 г.

В област Благоевград, до 21.06.2024 г., засегнатите от мароканския скакалец площи са около 15 000 дка – ливади, пасища и пустеещи земи, на територията на община Сандански землищата на селата Любовка, Ладарево и Джигурово и община Петрич землищата на селата Марикостиново и Генерал Тодоров. Няма засегнати площи със земеделски култури.

Периодът за прилагане на мерките за ликвидиране на проблема с мароканския скакалец е от 21 юни до 15 юли 2024 г. За контрол на популацията ще се използват разрешените продукти за растителна защита. Третирането на засегнатите площи ще се извършва с авиационна техника при спазване на всички необходими мерки за защита здравето на хора, животни, в т.ч. пчели и водни организми. 

Приключиха авиационните третирания срещу марокански скакалец в област Кърджали

БАБХ уведомява, че засегнатите от скакалеца площи в следващите дни ще бъдат облетени с вертолет. При благоприятни метеорологични условия в идните дни ще започне третиране на площите с продукт за растителна защита.

Мароканският скакалец (Dociostaurus maroccanus) има космополитно разпространение и у нас се среща навсякъде. Намира благоприятни условия за снасяне на яйцата си и за развитие върху целинни и пустеещи земи, ливади, пасища и др. При висока плътност е способен да унищожи растителността на големи площи. Понякога прелита до 50 км. дневно. Скакалците се движат на ята, които на дължина и широчина могат да достигнат няколко километра. През около десетгодишен период, неприятеля се намножава във висока численост и има потенциал да причинява огромни щети по почти всички растения, като предпочита тревистата растителност – житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, овощни, лозя, технически култури, ливадни треви, горските насаждения и др. При масовото намножаване на скакалеца през 2014 г. са засегнати три области- Кърджали, Хасково и Благоевград, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
581 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
еСТЕТ

2024.06.21 | 20:54

3
Тия марокански скакалци налазиха и превзеха националните отбори по футбол на Белгия и Франция, а у нас - нивите. У нема справедливост. Искаме и нашия футбол да придобие марокански цвят.

2024.06.21 | 20:16

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.21 | 19:11

1
Хайде почвайте ги със самолети ,че плтзнаха всякакви твари

Добави коментар

Водещи новини