Земеделските министри на ЕС ще обсъдят състоянието на пазара на селскостопански стоки и бъдещето на ОСП

  • 26 март 2024 06:21

  • 657
  • 3
Земеделските министри на ЕС ще обсъдят състоянието на пазара на селскостопански стоки и бъдещето на ОСП
© Novini.bg

Земеделските министри на ЕС ще се съберат днес в Брюксел на заседание на Съвета по земеделие и рибарство. Те ще обменят мнения като продължение на извършеното от Европейската комисия (ЕК) след предходното заседание от 26 февруари, пише ЕК на интернет страницата си.

От българска страна в заседанието ще участва заместник-министърът в оставка Деян Стратев, съобщиха за БТА от аграрното министерство.

Съветът ще обсъди настоящото положение на пазарите за селскостопански продукти в ЕС, по-специално вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна. Обменът на мнения ще използва като отправна точка информация от Европейската комисия и държавите членки.

Преди обмена на мнения между министрите изказване пред Съвета ще направи министърът на селскостопанската политика и храните на Украйна Микола Солски.

Сред другите теми в дневния ред белгийското председателство ще предостави публично информация за организираните от него прояви относно бъдещето на селското стопанство и общата селскостопанска политика (ОСП).

Също на открито заседание председателството ще представи резултатите от симпозиума на тема "Призив за грижа за хуманното отношение към животните" (Брюксел, 29 януари 2024 г.), а делегацията на Испания ще предостави информация относно неотдавнашното решение на Съда на ЕС по дело C-330/22, свързано с рибарството. Делегацията на Португалия ще предостави публично информация за европейската подкрепа в областта на морското дело, рибарството и аквакултурите.

По искане на делегацията на Франция ще бъде обсъдена точка относно предстоящия избор на нов генерален директор на Световната организация по здравеопазване на животните (СОЗЖ). Делегацията на Австрия ще предостави информация за предизвикателствата пред европейските предприятия в областта на селското и горското стопанство, породени от регламента относно обезлесяването, а делегацията на Литва ще информира Съвета за резултатите от заседанието на министрите на селското стопанство от Северно-балтийския регион.

Накрая, по искане на делегацията на Испания ще бъде добавена публична точка по темата за новите геномни техники.

Брюксел се подготвя за нов земеделски протест утре

Заседанието на министрите ще бъде съпътствано от трети масов протест на недоволни земеделци от началото на годината, като се очаква той да предшества с няколко часа заседанието и да започне в 6:00 часа.

Според организаторите се предвижда в града да пристигнат 300 трактора - значително по-малко от първата подобна проява през февруари, когато в града навлязоха около 1300 машини.

Земеделците настояват за промени в правилата за тяхната дейност и се обявяват срещу търговските споразумения на ЕС.

Вчера заместник-министърът на земеделието и храните в оставка доц. Деян Стратев участва в неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в град Брюж, Белгия. По време на заседанието се проведе дискусия на тема "Бъдещето на рибарството и аквакултурите в ЕС" въз основа на предварително разпространен от Белгийското председателство документ.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
657 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.26 | 09:40

3
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
ВЪН РУСО-ФАШИЗМА И ПУТЛЕРИЗМА ОТ БЪЛГРИЯ И ЕВРОПА!

2024.03.26 | 08:02

2
ПЪЛЕН СПИСЪК НА РУСОФАШИСТКИТЕ ГАУЛАЙТЕРИ НА ПОРОБЕНА БЪЛГАРИЯ ОТ 1989 НАСАМ: 1. Виктор Шарапов 1988 – 1992 2. Александър Авдеев 1992 – 1996 3. Леонид Керестеджиянц 1997 – 2000 4. Владимир Титов 2000 – 2004 5. Анатолий Потапов 2004 – 2008 6. Юрий Ишаков 7. Онотолэ Макаров 2016 – 2021 9. Элеонора Мутрофановна 2021 –
Ядрена бомба Белене

2024.03.26 | 06:50

1
Теодора

Добави коментар

Водещи новини