В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения

  • 23 февруари 2024 19:13

  • 299
  • 0
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
© МЗХ

Днес в МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения. Министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на отбеляза, че е важно да се регламентира животновъдите да получават приоритетно и дългосрочно пасища от Държавния поземлен фонд, които са в близост до животновъдния им обект, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

По време на Консултативния съвет стана ясно, че свободните имоти от ДПФ за стопанската 2024/2025 г., подходящи за производство на зеленцучи, са около 3 хил. дка на територията на цялата страна. Това са свободни земи от ДПФ, които са поливни и са подходящи за предоставяне за отглеждане на зеленчуци. За създаване на трайни насаждения от Областните дирекции „Земеделие“ прогнозират, че са подходящи около 5 600 дка. Това са обемите за земите от ДПФ с новите изменения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

В МЗХ се проведе четвърто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения

На заседанието се обсъдиха текстове от законопроекта за Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, свързани с разпределението на пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд (ДПФ) и Общинския поземлен фонд (ОПФ) на животновъди. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини