Обединение „Български фермерски пазари": Забраната на БАБХ застрашава поминъка ни

  • 15 ноември 2023 15:50

  • 1776
  • 4
Обединение „Български фермерски пазари": Забраната на БАБХ застрашава поминъка ни
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Ние – организатори на фермерски пазари и изложения от различни места в страната сме силно притеснени от част от заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), с която се застрашава поминъкът на хиляди малки родни производители, сред които производители на месни и млечни продукти и яйца. Фермерските пазари и изложения се утвърдиха като устойчива практика в редица региони на страната. Те имат важна икономическа и социална функция и станаха част от обществения живот в редица български градове", обявиха от Обединение „Български фермерски пазари", след като преди дни БАБХ забрани организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици.

"Тези събития са важна, а в някои случаи и единствена възможност за реализация на мнозина производители в страната. Разбираме, че и у нас има разпространение на заболявания, опасни за животните, но сме на мнение, че животинските продукти, които произхождат от официално регистрирани производители със стриктно контролирано производство, са неправомерно и неаргументирано поставени в обхвата на текста на тази заповед, неограничена във времето."

БАБХ забрани животинските пазари

От обединението изпратили писмо до директора на БАБХ, министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и омбудсмана на Република България проф. д-р Диана Ковачева.

"Констатираме изключването на меда, пчелните и рибни продукти с вече първа корекция на заповедта от 14.11., в отговор на нашето писмо, но смятаме, че проблемът на сериозната заплаха от фалит на родните малки производители на всички останали продукти остава и то в навечерието на коледните пазари и изложения, които са изключително важни за българските фермери.Вярваме, че широката общественост следва да бъде информирана за последствията от този акт върху българските производители, които имат важна роля в развитието на българските региони."

След като БАБХ забрани животинските пазари: Полиция следи спазва ли се ограничението

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1776 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.16 | 09:54

4
това правителство е опасно за здравето и живота на българите!

2023.11.15 | 20:57

3
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

2023.11.15 | 17:04

2
тия са пълно недоразумение
Шарлатания по Харвардски

2023.11.15 | 16:47

1
Ха, ха, ха - ами нали гласувахте за харвардските шарлатани - сега защо рИвьте?

Добави коментар

Водещи новини