Парламентът прие изисквания, засягащи земеделските производители, ползващи торове

  • 27 септември 2023 15:37

  • 919
  • 1
Парламентът прие изисквания, засягащи земеделските производители, ползващи торове
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Земеделските стопани са длъжни да водят записи за употребените количества и видове торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати, които се пускат на пазара без нанесена маркировка „СЕ”, както и за употребените количества и видове ЕС продукти за наторяване. Това предвиждат приети на второ четене от парламента промени в Закона за защита на растенията. Пленарното време не стигна да бъде гласуван целият законопроект.

Торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати, които се пускат на пазара без нанесена маркировка „СЕ”, както и ЕС продуктите за наторяване, се съхраняват и превозват при спазване на изискванията за пожарна и взривна безопасност по начин, който изключва увреждане на здравето на хората, животните и околната среда, записаха депутатите.

Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“ е определена за нотифициращ орган, отговорен за установяването и провеждането на процедурите за оценка, за нотифициране на органите за оценяване на съответствието и за наблюдението на нотифицираните органи. Посочени са задълженията на икономическите оператори, свързани с предоставянето на документи и информация на инспекторите по растителна защита. Въведени са санкции за нарушения на изискванията.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е определена за орган по надзор на пазара на продуктите за наторяване.

Земеделците готови пак да протестират, ако не получат пари в следващите дни

За вписване в регистъра на продуктите, отговарящи на изискванията на закона, лицата подават в централното управление на БАБХ заявление по образец, в което посочват ЕИК по Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или идентификационния номер за регистрация на лицата, регистрирани в друга държава член на Европейския съюз, или в държава, страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

В тримесечен срок от подаване на заявлението изпълнителният директор на БАБХ или оправомощено от него длъжностно лице със заповед вписва в регистъра заявения продукт или мотивирано отказва вписването. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
919 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.27 | 17:41

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -------> tyny.to/sbiom

Добави коментар

Водещи новини