Земеделският министър: МС ще разработва нов закон за търговията с аграрни стоки

  • 23 септември 2023 13:10

  • 1004
  • 5
Земеделският министър: МС ще разработва нов закон за търговията с аграрни стоки
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министерски съвет ще разработва нов закон за търговията с аграрни стоки. Това съобщи пред журналисти в калоферската местност Паниците министърът на земеделието Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на.

По думите му такъв закон е нужен, за да сложи някакви рамки на надценките. Той посочи, че при проверките при млечните продукти от рафта в магазина назад към производителите, е отчетено завишение на цените, предава БТА.

Министър Вътев: Земеделието ни е в насипно състояние

Не може силният да натиска надолу по-слабия, защото най-слаб в случая се оказа земеделският производител, който няма какво да натиска ценово, коментира Вътев.

Той уточни, че работата на законодателната власт не е да контролира пазара, а да създаде нужните правила, по които той да функционира. От там нататък е въпрос на предлагане и търсене, допълни Вътев.

Министърът коментира и вноса на слънчоглед от Украйна като посочи, че ще се внася в зависимост от интереса на българските преработватели. Ние винаги сме внасяли слънчоглед, в това число и от Украйна, и в момента влиза от Румъния, каза Вътев. Според него това е въпрос на търговски преговори и няма административен или контролен орган, който може да застави преработвателите на какви цени да си направят сделките. След изтичането на споразумението с Украйна два месеца да не се внася слънчоглед, ако има нужда, всичко ще бъде регламентирано в лицензионни режими и в България ще влизат толкова колкото е необходимо, обясни Вътев. 

Министърът подчерта, че няма нарушения при нито една проба при проверките на вноса от Украйна. Единствената причина да завишим контрола, освен традиционния контрол за хербициди и пестициди, е това че в момента в Украйна има война, каза Вътев. Към традиционните проверки са добавени и такива за радиоактивност и тежки метали.

Според данните на министъра тазгодишната реколта у нас е около 1,6 млн. тона, което е под очакваните 2.2 млн. тона. С остатъка от миналата година наличният български слънчоглед е около 2.1 млн. тона. Българските преработватели годишно преработват 3 млн. тона слънчоглед за олио и 1 млн. тона за белен слънчоглед, така че общо на нашите преработватели им трябват 4 милиона тона, каза Вътев. Според него големият въпрос е как ще се споразумеят българските производители на слънчоглед и преработвателите на слънчоглед, за да усвоят продукцията. Това са търговски сделки ние не можем да се намесваме и да задължаваме един или другия с каквото и да било, посочи министърът.

Министър Вътев откри Осемнайсетия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се провежда в местността Паниците край Калофер. За поредна година организаторите поискаха въвеждането на етикет за български продукт.

18-ти събор за опазване на местните породи в Калофер

Вътев коментира , че това е нещо което си струва да се направи, но иска сериозен маркетинг и борба за доверието на потребителя. По думите му, за да се случи това трябва всичко в продукта по отношение на състава да бъде българско, с изключение на някои специфични подправки или опаковки, които не се произвеждат в България. Примерът от чужбина е, че контролът за спазването на състава е разрешен законово да бъде самоконтрол между конкурентите там, а държавата контролира как те се самоконтролират, каза още министърът. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1004 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.09.23 | 19:10

5
Пак нови закони ??????

2023.09.23 | 16:26

4
БЪЛГАРИЯ + РУСИЯ = ВЕЧНА ДРУЖБА!

2023.09.23 | 15:45

3
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.23 | 13:31

1
Тва не е практика от соца въобще...хахахах ЕС е болшевишка клоака
Емѝ...

2023.09.23 | 15:30

2
Ще ти духам ,ако не пишеш истината :)))

Добави коментар

Водещи новини