Явор Гечев: Земеделският протест не е политически, за политики е

  • 19 септември 2023 17:50

  • 13253
  • 0
Явор Гечев: Земеделският протест не е политически, за политики е
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Протестът е за политики, но не и политически. Протестът не е на зърнороизводители, а на всички браншове в земеделието. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г., съветник по селското стопанство на президента и бивш земеделски министър по повод националния протест на земеделските производители.

Никой няма проблем с украинската пшеница, проблемът е, че пазарът е свободен, но не и производството. Украйна трябва да постигне същите критерии, като държавите от ЕС, защото украинците не спазват същите изисквания. Войната дебалансира тежко пазара и това се отрази във всички погранични държави, заяви Гечев.

Въпросът не е в големите зърноппроизводители, а какво правим с другите 70 000 земеделски производители. Правителството се оказа тежко неподготвено в тази ситуация. След отстояването на една и съща политика от министъра на земеделието в продължение на три месеца, която и аз съм водил, се оказа, че тези неща не зависят от него. Министерството на земеделието се оказа като в небрано лозе. Взетото странно защо от парламента политическо решение докара до големи проблеми, подчерта бившият земеделски министър.

Министър Вътев отиде при зърнопроизводителите: Обясни им, че и той идва от полето

Не е честно спрямо земеделците политиките за тях да се правят на парче, кръпка по кръпка. Трябва да се направи една сериозна платформа, в която земеделските производители да знаят каква ще е политиката в следващите няколко години и да могат да се адаптират към нея, посочи Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г..

Не може да наречеш земеделските производители терористи. Не можеш да противопоставяш производителите и потребителите. Не можеш да разделяш, това не е правилно. Ако управляващите искат да променят въпроса със субсидиите, имат всички възможности да го направят, променяйки стратегическия план за развитие на земеделието, отбеляза той.

Като съветник по селското стопанство на президента казвам, че ние сме готови да си партнираме по важните теми за обществото, каза още Гечев.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
13253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини