Производител: Има достатъчно слънчоглед в България

  • 25 август 2023 08:57

  • 767
  • 0
Производител: Има достатъчно слънчоглед в България
© Pixabay

Разчитахме, че забраната за внос на украинско зърно може да падне след 15 септември, разочаровани сме от нейното удължаване. Това коментира преработвателят Яни Янев в ефира на БНТ. 

По думите му мярката не е оказала никакъв ефект върху цените на слънчогледа, тъй като нашите цени са обвързани с тези на външните пазари.

"През този период цената на външните пазари падна. Ние сме "За" всякаква форма на подпомагане на земеделските производители, но това е една непазарна мярка", допълни Янев.

Производителят Илия Проданов изрази друга теза - според него има достатъчно слънчоглед в България.

По складовете има около 600 000 тона стара реколта, новата реколта се очаква да достигне 2,2 млн. тона, което е абсолютно достатъчно за следващата 1 година. Няма риск България да остане без олио. Забраната се отрази на цената - някъде около 120 лв. повече за тон, което за нас означава по-малко загуби, каза още Илия Проданов.

В момента цената на слънчогледа е около 750-770 лв. за тон в различните части на страната. Себестойността, на която е произведена старата реколта, е около 1000 лв. за тон, допълни Проданов.

МЗХ: Няма основания за недостиг на суровина и покачване на цената на олиото

Яни Янев коментира, че вътрешният пазар на слънчоглед е около 250 000 тона годишно. Останалото количество е предназначено аз експорт.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини