)
Българският розов домат се намира все по-рядко, а цената му скача. На какво се дължи това - вредители, климат или просто липса на хора, които да го отглеждат? Правим проверки при едно семейство, което от 20 години се занимава със земеделие в Северна България.
Габриела Николова е само на 25 години, но е израснала в оранжериите и на полето край Лясковец. Родителите ѝ отглеждат плодове и зеленчуци, основно домати, краставици и чушки. Дискусионната тема с цената и качеството на розовия домат си има логично обяснение, казва младата зеленчукопроизводителка.
„Това е най-вкусният и най-търсеният домат. Но не е подходящ за търговия, защото е нетраен, Ние обаче смятаме, че не трябва да изчезва, защото той е наш, роден”, категорична е Габриела в ефира на Нова телевизия.
Последвайте канала на