Над 32 млн. лв. извънредна помощ за производителите на слънчоглед

  • 02 август 2023 11:04

  • 375
  • 0
Над 32 млн. лв. извънредна помощ за производителите на слънчоглед
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Над 32 млн. лв. е извънредната помощ, която ще получат българските производители на слънчоглед. Парите бяха отпуснати от Брюксел като спешна мярка за подпомагане на зърнопроизводители от най-засегнатите от украинския внос страни-членки.  

Наредбата за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, беше  публикувана вчера в "Държавен вестник". В нея е записано, че приемът на документи за подпомагането ще започне пет работни дни след обнародването ѝ. Предвижда се приемът да е в рамките на 10 дни, е записано още в документа.

Бюджетът по помощта е  в размер на почти 32,76 млн. лв. като е допустимо и допълнително национално финансиране. Ставките за отделните производители ще станат ясни след приключване на приема и след проверка на документите на кандидатите, предвижда още наредбата. Парите ще бъдат изплатени до края на септември.

Публикуват за обществено обсъждане условията за финансиране на производителите на слънчоглед

Извънредната помощ е аргументирана с анализ на ситуацията и  установен съществен дисбаланс на пазара на слънчоглед в страната – рязко увеличен внос на украински слънчоглед който влияе пряко върху българския пазар и оказва натиск върху цените.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини