Министър Вътев представи пред Съвета на ЕС проблема на България със слънчогледа и сухото мляко

  • 25 юли 2023 18:33

  • 1327
  • 0
Министър Вътев представи пред Съвета на ЕС проблема на България със слънчогледа и сухото мляко
© Министерство на земеделието
Слушай новината Слушай новината

Министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на представи проблема на България със слънчогледа и сухото мляко пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

Той информира за очакваната добра реколта в България и останалите налични 700 хил. тона от миналата година, в следствие на евтиния внос на слънчогледово семе и нерафинирано масло. Министър Вътев посочи, че на този фон се очаква сериозен ръст на украинския износ на слънчогледово семе, при невъзможност на мощностите в България и съседни страни да поемат преработката на значително увеличени количества.

Министър Вътев обърна внимание и на увеличения внос на сухото мляко, което прави дъмпинг на цените и поставя в риск българските животновъди, успоредно с поскъпването на фуражите и информира, че е поискал допълнителна държавна помощ за сектора, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието.

Министър Вътев: Предстои да се внесе в ЕК искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос

По време на дискусията за селскостопанските пазари той посочи, че трябва да гледаме стратегически на новата ситуация при търговията със земеделски продукти и да подобрим коридорите на солидарност.

Министър Вътев заяви, че тази година имаме най-скъпата реколта в Европа, както и тотално променена логистична схема, в следствие на войната в Украйна, като земеделската продукция на страната вече трябва да бъде предвиждана при анализите на зърнения баланс на Европа. Във връзка с коридорите на солидарност той уточни, че са необходими действия, които да улеснят транзита. „Ние сме длъжни да защитим нашите производители“, подчерта министърът на земеделието и храните.

В рамките на заседанието на Съвета на ЕС министър Вътев участва в среща на министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия, заедно с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини