Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков: Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят

  • 04 юни 2023 14:25

  • 1523
  • 0
Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков: Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят
© МЗХ

"Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от десетилетия и това се дължи на вековните традиции в отглеждането и преработването на рози". Това коментира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в Казанлък на Празника на розата.

Събитието се отбелязва тържествено за 120-и път, съобщиха от ведомството.

„България е позната с високото качество на розовото масло, което е ненадминато в световен мащаб, благодарение на труда на своите земеделци”, допълни Джиков. Заместник-министърът посочи, че в сектора са регистрирани близо 3000 земеделски стопани, които всяка година в кампанията по прибирането на розов цвят и лавандула осигуряват сезонна заетост на около 30 хиляди берачи.

„Надявам се реколтата да е добра и да надмине реализираните през миналата година 8,6 млн. тона розов цвят”, коментира още Джиков.

Заместник-министърът обсъди с кмета Галина Стоянова позицията на България във връзка с европейския регламент, който засяга и производството на етерични масла. Тодор Джиков заяви, че Министерството на земеделието категорично подкрепя българските розопроизводители и преработватели и е предприело всички необходими стъпки, за да защити продукта, който е символ на България.

 

Заедно с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, министъра на туризма Илин ДимитровИлин ДимитровИлин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на, жители на града и множество гости от различни страни Тодор Джиков се включи в традиционното бране на розов цвят и розоварене в градините край града.

Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза, каза в Казанлък Радев

Официалните гости поздравиха и участниците в Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА, в която участват журналисти от цял свят и се провежда в Казанлък днес.

Валери Зайцев
1523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини