Забраната за внос от Украйна изтича, все още няма решение за удължаването ѝ

  • 02 юни 2023 14:26

  • 466
  • 0
Забраната за внос от Украйна изтича, все още няма решение за удължаването ѝ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Забраната за внос на четири селскостопански продукта от Украйна в България, Унгария, Румъния, Полша и Словакия изтича на 5 юни и от вторник вече няма да е в сила, припомниха днес от ЕК в Брюксел.

София и останалите четири държави се договориха миналия месец с Еврокомисията за забрана на вноса на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна до 5 юни, като осигурят само транзитното преминаване на тези продукти през територията си.

Все още няма решение за удължаване на мерките, казаха днес от ЕК. Говорител на институцията съобщи, че зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис обсъжда ситуацията със засегнатите страни.

Унгария все още не е вдигнала част от наложените едностранни мерки, каза още говорителят. Отмяната на едностранните мерки от държавите беше условието, за да могат те да получат втория пакет от финансова помощ от ЕК в размер на 100 милиона евро.

От него България може да получи 9,77 милиона евро. От първия пакет страната ни ще разполага с 16,7 милиона евро за подпомагане на земеделските производители, засегнати от войната в Украйна и износа на селскостопанска продукция от там, пише БНТ.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини