Ето колко тона хлебна пшеница и слънчоглед има в складовете у нас

  • 15 май 2023 14:36

  • 1991
  • 3
Ето колко тона хлебна пшеница и слънчоглед има в складовете у нас
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В складовете на българските земеделски производители има над 3 млн. тона хлебна пшеница, 1,3 млн. тона слънчоглед и около един тон царевица.

Това заяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, който беше гост на петнадесетото издание на специализираното изложение за земеделие "БАТА АГРО" 2023, предаде БТА. От думите му стана ясно, че вероятно двете реколти - тази от миналата година и тази, която предстои да бъде ожъната, ще се застъпят. "И това ще доведе до задълбочаване на проблема", прогнозира той. 

Ядем най-евтиния хляб в ЕС

Според Върбанов забраната за внос на украинско зърно към момента не води до постигане на желания ефект. "Към момента това не повлия върху цените, които се определят от международните борси. На този етап очакванията ни се разминаха с реалната действителност. Ние имахме няколко срещи с вносителите на слънчоглед и на една от тях беше декларирано, че ще започнат да купуват български слънчоглед. Въпросът е в това, че цените са ниски и повечето колеги в очакване на по-високи цени не продават, защото трябва да продават на загуба", обясни още той. 

Върбанов посочи, че нещата в бранша стоят много зле и че толкова зле не са били за последните 30 години. По думите му има загуби, които могат да се изчислят след закупуване на консумативи и даде пример с торовете, които са били купувани на цена от 1800 лева за тон, а сега цената е под 400 лева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1991 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
dzrg

2023.05.15 | 14:59

3
Тези мръсни изедници, наречени условно у нас "земеделци" са едни мръсни паразити!!! Изсмукват милиарди левове субсидии на година, изхарчват ги за Ферарита, Ламборджинита, Бентлита, скъпи и луксозни имоти....а след това спират да продават произведеното щото видиш ли им се струвало евтино!?!?!? След тези задръжки на цените се започваше една зверска спекула с цените на всички основни храни, след като започна в Бг и ЕС да влиза качествено и евтино зърно от Украйна (където се води война и въпреки това техните фермери успяват да произвеждат качествена продукция-за разлика от нашите изедници) изведнъж запяха друга песен нашите кърлежи!!! Спряха вноса от Украйна и вече ясно се вижда мръсната им душа на нашенските герои -с внос, без внос е все едно. Те не са "предприемачи", а са кърлежи!!! Във всеки нормален бизнес има случаи в които не си на печалба, а на чиста загуба-но си понасяш последствията от действията!! А тези свини искат само да печелят и да лапат субсидии!!!

2023.05.15 | 14:44

2
Само един тон царевица? Малко ми се струва. Само аз изяждам по един тон на ден.
Гонзо

2023.05.15 | 14:41

1
Еми защото като тръгна олиото и хляба и го скриха викат като стане литъра 10лв олио ще го извадиме да убиеме хората от цена и сега нека фалират за наказание така ли се прави

Добави коментар

Водещи новини