Без споразумение по зърнената сделка завършиха преговорите в Истанбул

  • 11 май 2023 21:24

  • 1206
  • 3
Без споразумение по зърнената сделка завършиха преговорите в Истанбул
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Украйна, Русия, Турция и ООН обсъдиха днес предложения за удължаване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, от което Москва заплаши да се откаже на 18 май заради пречките пред износа на руско зърно и торове, предаде Ройтерс.

Двудневната среща на високопоставени служители в Истанбул завърши днес без руско съгласие за удължаване на срока на действие на споразумението.

По-рано през деня Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин може да разговаря по въпроса с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, но към момента не са известни подобни планове, отбелязва Ройтерс.

Министерството на отбраната на Турция заяви, че е постигнат напредък на разговорите в Истанбул и че страните са се споразумели да продължат четиристранните технически срещи по сделката.

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че според него споразумението може да бъде удължено поне с още два месеца.

Украинският вицепремиер Олександър Кубраков заяви след разговорите днес, че сделката трябва да бъде удължена за по-дълъг период от време и да бъде разширена. Кубраков каза, че разговорите ще продължат онлайн.

Русия представи списък с искания по отношение на износа на собствената й селскостопанска продукция преди да се съгласи на удължаване на споразумението.

Зърнената сделка отново забуксува

Въпреки че този руски износ не е обект на западните санкции, наложени след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховането са пречка за доставките.

Според посланика на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд Русия се справя добре с износа на зърно и торове, та дори и в по-големи количества от периода преди инвазията, предаде БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1206 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Цв

2023.05.11 | 22:49

2
Каква зърнена сделка? Нещо искат от Русия??? ЧЕП!!!

2023.05.12 | 07:36

3
Комундел не смърди.

2023.05.11 | 21:48

1
Този ЕСъюз ни унищожи селското стопанство,икономиката, ядрената централа,населението ни намали, съсипа образованието и с цялото си нахалство ни налага неморални, перверзни, античовешки норми на развитие!!! ...които ще доведат до деградация на обществото .

Добави коментар

Водещи новини