Земеделското министерство подготвя Национална стратегия за насърчаване на износа на българско вино

  • 10 май 2023 16:10

  • 558
  • 2
Земеделското министерство подготвя Национална стратегия за насърчаване на износа на българско вино
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министерството на земеделието подготвя Национална стратегия за реклама и насърчаване на износа на българско вино с тригодишен обхват.

Работната група, която ще подготви документа, проведе заседание във вторник и бе водена от аграрните заместник-министри Тодор Джиков и Георги Събев.

В срещата участваха още представители на министерствата на земеделието и на туризма, браншови организации на производителите на вино и грозде, преподаватели от УНСС, УХТ и др.

„Нуждаем се от маркетингова стратегия, която да засили продажбите на българските производители във високия ценови сегмент, и държавата трябва да подкрепи финансово реализацията на мерките, които ще бъдат разписани съвместно с професионалистите от сектора“, заяви заместник-министър Тодор Джиков. 

„Необходим е нов цялостен подход към българското винопроизводство, което ще подпомогне развитието както на лозаро-винарския сектор, така и на селските райони и ще ги направи по-атрактивни. Преди няколко десетилетия страната ни е била трети най-голям износител в света по обща стойност. Сега конкуренцията е много по-голяма и агресивна. Всеки ден, в който не се работи за засилване на българския винен износ, е ден пропуснат в полза на нашите конкуренти“, посочи заместник-министър Георги Събев.

Той допълни, че е важно при позиционирането на българското вино да се подчертае, че то е продукт с високи качества, включително чрез схемите за защитено наименование за произход и защитено географско указание.

Гроздето, символ на деня

Заместник-министър Георги Събев каза още, че не трябва да се подценяват страните от региона, но също и по-далечните пазари, за да се обхванат всички възможности българските производители да станат разпознаваеми, въпреки силната конкуренция.

Той допълни, че стратегията трябва да включва обучение на българските и чуждестранните потребители кои са българските региони, каква е легендата и историята около тях. 

Снимки: Министерство на земеделието

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
558 2

Коментари 2

Добави коментар
ПАРК ДЬО ПРЕНС

2023.05.10 | 22:50

2
ПО ОТВРАТИТЕЛНИ ИЗРОДИ ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ВИДЯХ В ТОЯ СВЯТ!
ДИМ ДА ВИ НЕМА!

2023.05.10 | 22:41

1
ОТ РАЙСКАТА МИ ГРАДИНА!

Добави коментар

Водещи новини