Цената на зехтина с 26-годишен връх заради сушата в Испания

  • 05 май 2023 14:43

  • 692
  • 0
Цената на зехтина с 26-годишен връх заради сушата в Испания
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на зехтина достигнаха рекордни нива вследствие на продължителната суша в най-големия производител - Испания. Очакванията са повишените цени да се задържат известно време, пише Си Ен Би Си, цитирано от БТА.

Според данни на Международния валутен фонд световните цени на зехтина са достигнали 5989,8 долара за метричен тон, отбелязвайки 26-годишен максимум.

Високите цени може да се задържат "за известно време", каза анализаторът на "Минтек" (Mintec) за маслодайни семена и растителни масла Кайл Холанд.

Неблагоприятното време в Испания, по-специално продължителното сухо време, е основната причина за скока на цените.

"Проблемите, които допринасят цените да достигнат почти исторически върхове, са до голяма степен лошото време и сушата в голяма част от Средиземноморието, но най-важното е случващото се в Испания, която е основен производител и износител на зехтин", коментира Холанд.

Според него в резултат на "изключително лошите" метеорологични условия последната реколта от маслини, събрана между октомври и февруари, е дала с 50 на сто по-малък добив от обичайния, затягайки световното предлагане и тласкайки цените нагоре.

"Изключително лошите метеорологични условия означават, че Испания е произвела около 630 000 метрични тона зехтин, което е силен спад от обичайните нива от 1,4 до 1,5 милиона метрични тона", допълни Холанд.

Маслиновите дървета растат в топъл и сух климат, а оптималната за тях температура варира от 15-16 до 26-27 градуса по Целзий.

Испания претърпя период на "много сухо" време през март, с едва 36 на сто от средните месечни валежи, според Министерството на екологичния преход на страната. В страната имаше 36 поредни месеца с валежи под средното ниво.

Ако времето не се подобри, предстоящата реколта може да даде още по-лош добив.

"Възможно е да има подобна или дори по-слаба реколта от тази, получена през предходния сезон, според участниците на пазара. Те също така прогнозират, че цените може да се задържат на текущите нива за известно време", обясни Холанд. 

Натискът на търсенето натоварва още повече веригите за доставки.

Търсенето на зехтин е силно през последните години - цените се покачват от 2020 г., защото потребителите ядат и готвят у дома по-често по време на и след пандемията от ковид, сподели Дейвид Валморбида, президент на Австралийската асоциация за зехтин.

Живакът в Испания удари 38,8 градуса

На всичкото отгоре недостигът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна също тласна цените нагоре.

"Избухването на войната в Украйна, което създаде глобален недостиг на слънчогледово олио, повиши още повече търсенето на зехтин", добави той.

Промяната на потребителските навици може да облекчи част от натиска.

По думите на Валморбида потребителите вече са започнали значително да намаляват консумацията на зехтин. Първо, като са по-пестеливи в употребата му и второ, като преминават към растителни масла или масла от семена или различни смеси от масла.

Въпреки това той поддържа тезата, че основното търсене на зехтин като здравословен и естествен продукт "почти със сигурност ще се запази". 

Цветелина Кирилова
692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини