ЕС одобри два плана на Нидерландия за изкупуване на животновъдни ферми на стойност 1,47 милиарда евро

  • 02 май 2023 14:57

  • 935
  • 1
ЕС одобри два плана на Нидерландия за изкупуване на животновъдни ферми на стойност 1,47 милиарда евро
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия съобщи, че е одобрила два нидерландски плана на обща стойност 1,47 милиарда евро за изкупуване на животновъдни ферми с цел намаляване на замърсяването с азот, заявявайки, че те са допустими съгласно правилата за държавна помощ.

Нидерландците трябва да намалят нивата на азот, причинени отчасти от десетилетия на интензивно земеделие, проблем, който доведе до блокиране от съда на важни строителни проекти, докато проблемът не бъде разрешен, допълва БТА.

Недоволството от плановете на правителството за справяне с проблема до момента доведе до голямо поражение за управляващата коалиция на премиера Марк Рюте на регионалните избори през март.

Страни от ЕС възнамеряват да облекчат ограниченията за вредните емисии от добитъка

Изкупуването на ферми се разглежда като важна стъпка към цялостен план за справяне с проблема.

В схемите, одобрени от изпълнителния орган на Европейския съюз днес, Нидерландия запази парите за компенсиране на фермери, които доброволно затварят ферми, разположени в близост до природни резервати.

Плановете ще имат "положителни ефекти, които надхвърлят всяко потенциално нарушаване на конкуренцията и търговията в ЕС", се казва в изявление на Комисията, одобряващо помощта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
935 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2023.05.02 | 15:30

1
Леле леле хептен се побъркаха тия европейци

Добави коментар

Водещи новини