Мехмед Дикме: Трябва да се отпуши откупуването на българско зърно

  • 30 април 2023 20:17

  • 969
  • 8
Мехмед Дикме: Трябва да се отпуши откупуването на българско зърно
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Паралелно с увеличаването на вноса и подпомагането от ЕС, трябва да се отпуши и откупуването на българско зърно. Това може да стане чрез създаването на интервенционна агенция. Така при такива сътресения държавата не с български, а с европейски пари да купи от пазара на ниска цена зърно, за да вдигне цената, а пшеницата да бъде освободена когато има недостиг и парите да бъдат върнати в Брюксел. Това каза бившият земеделски министър Mехмед Дикме за "На фокус''.

По думите му разходите за пшеница са били около 250 лева на декар. "В Украйна разходът е 150 лева. Само от 1 декар разликата е 100 лева на декар. Себестойността у нас е по-висока. Украйна използва торове и горива на по-ниски цени, както и забранени препарати за растителна защита. Тогава трябва това да се позволи и на българките производители. ЕС не поставя украинските и българските производители в конкурентна среда. Спекулация е, че масларите ще фалират. Забраната на внос не забранява преработката на украински слънчоглед. Митническият режим позволява да се работи на ишлеме и да се изнесе за трети страни. Желанието им обаче е да сринат пазара и да купуват на възможно по-ниски цени. Играта с украинците ще свърши и ако унищожим местните производители, кой ще произвежда слънчоглед? Бизнесът с украинското зърно не е конкурентен", посочи той.

Гечев предлага отмяна на националната забрана за внос на украинско зърно

Според него еврочиновниците са се объркали при вземането на конкретни решения за забраната на внос на украинско зърно. "Да, Украйна е във война и трябва да ѝ се помогне, но в същото време нашата икономика и държава ни е по-мила. Трябва да мислим, че и България трябва да оцелее, защото войната сериозно се отразява върху живота в България. Още преди 7-8 месеца трябваше да се въведе забрана за вноса, но така няма да се реши случая. ЕС работи с два стандарта - опитва се да осигури на Холандия Белгия, Австрия суровина на ниска цена, без да се интересува, че това ще повлияе на българския пазар. През България не преминава транзитно пшеница. Имаме налична пшеница за две години, а слънчоглед за три години напред. България няма капацитет да го изнесе. Имаме запаси около 5 млн. тона, а капацитетът на пристанищата за 10 месеца от стара реколта е запълнен", коментира Дикме. И отбеляза, че финансите на държавата са в окаяно състояние.

По думите му след като започна войната имаше цяла година без зърнен коридор и имаше две годишни запаси. "В един момент на пазара излезе два пъти по-голямо количество украинско зърно, отколкото е потреблението. Първо имаше дефицит, след като нямаше износ, две реколти сринаха пазара и свалиха цената надолу. Българските производители претърпяха тежки загуби заради ниските цени. Всеки търговец търси максимално най-ниската цена, но ние трябва да защитим българското. Има огромен внос на пшеница и слънчоглед. Голяма част от олиото по рафтовете е украинско - или е от слънчоглед от Украйна, или (не)рафинирано, бутилирано тук", подчерта бившият земеделски министър. И допълни, че президентът трябва да предаде властта на политиците, защото до момента показва, че не иска да има правителство, за да управлява той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
969 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
МММ МУХЛЬО!

2023.05.01 | 07:58

8
МУУУ! :)

2023.05.01 | 06:22

7
Платените от САЩ сороски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 33 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство . Родината ни и е платила с много злато на американското посолство. Дори сега го крадът от Дънки прешънс .После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,на убийците пилоти! Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че САЩ не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
Тенев

2023.04.30 | 22:51

6
Отпуши джанъм, че гледам те нещо си напрегнат май!?
Ikm

2023.04.30 | 21:59

4
Ами има криза и недостиг цяла година,но тарикатите не продаваха а чакаха високи цени .Сега на наш гръб пак искат да печелят ,ама дупесето са ясни.

2023.04.30 | 22:34

5
+++++
СУШАТА

2023.04.30 | 21:39

3
НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ ТА ПОМИСЛИ И ВЪРХУ ТАЯ ОПЦИЯ ВМЕСТО ДА КВИЧИШ :)
КУПУВАЙ БЕ

2023.04.30 | 21:32

2
КОЙ ТЕ Е СПРЕЛ?! ОБАЧЕ АКО НЯКОЙ КУПИ И 1 ЗЪРНО ОТ ГЯУРИТЕ, ЩЕ МУ СМЕНИМ ФИЗИОНОМИЯТА. А ТИ КУПУВАЙ, КОЛКОТО ИСКАШ :)

2023.04.30 | 21:28

1
циганина на ердоган отново върти схеми как да измами народа и да направи пари за двайсетината мутри-олигарси, които въртят зърнопроизводството

Добави коментар

Водещи новини