ДФ "Земеделие" е изплатил над 31 млн. лева за протеинови култури за Кампания 2022

  • 10 април 2023 18:32

  • 479
  • 0
ДФ "Земеделие" е изплатил над 31 млн. лева за протеинови култури за Кампания 2022
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе над 31 млн. лева (31 116 684 лева) по Схемата за обвързано подпомагане на протеинови култури (СПК) за Кампания 2022. Средствата са постъпили по сметките на 15 359 земеделски стопани, които отглеждат фасул (зърно), леща, нахут, грах, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан, както и смески от тях, съобщиха от ДФЗ.

Ставката по схемата за Кампания 2022 г. е в размер на 248,37 лева на хектар.

Право на финансова подкрепа имат градинари, които отговарят на изискванията, разписани в Наредба 3 от 17 февруари 2015 г. Те трябва да обработват най-малко 0,5 хектара (заедно или поотделно) с протеинови култури, а площите им да са допустими за подпомагане по СЕПП. Схемата се състои в допълнително субсидиране за площите, заети с протеинови култури. Културите от тази група, за които е предвидено финансово подпомагане, са определени на базата на съдържанието на протеин в тях (над 20 процента). Те са богати и на белтъчини, което ги прави важни за естественото почвено плодородие. Включването им в сеитбооборотните схеми, като предшественици на други култури, намалява допълнителното азотно торене, което ги прави приложими и в биологичното земеделие.

Зърнопроизводители с нови блокади по границата с Румъния

Кандидатите по схемата могат едновременно да изпълнят и изискванията за наличие на екологично насочени площи, в случай че правилата са приложими за тяхното стопанство.

Протеиновите култури са важни за селското стопанство, тъй като осигуряват хранителния и фуражен баланс. Те оказват и благоприятно екологично въздействие върху земеделската земя, климата и водите, припомнят от ДФЗ.

Мая Йорданова
479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини