Зърнопроизводителите излязоха на протест

  • 29 март 2023 10:50

  • 1279
  • 4
Зърнопроизводителите излязоха на протест
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Зърнопроизводителите излязоха на протест. Протестиращи блокираха със земеделски машини движението в района край ГКПП "Дунав мост" при Русе.

По думите им причина за недоволството е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

Според протестиращите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите за тяхното производство.

Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че около 40 процента от продукцията, произведена през миналата година в България, стои по складовете. „Въпросът е къде ще съхраним новата продукция, тъй като жътвата ще започне след три месеца. Тук сме, защото Брюксел не чува нашия глас“, каза Христов, цитиран от БТА.

Милен Коев – председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“, заяви, че целта на протеста е да се защити българското производство. „В Русенска област около 50 процента от продукцията – пшеница, царевица, слънчоглед, залежава по складовете. В други години по това време сме продали почти всичко. Пазарът е много труден. Цените, които ни предлагат, са много ниски и сме на загуба, каза Коев. Той заяви, че протестът ще продължи и в следващите два дни.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи: „Спрете геноцида на земеделието“, „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери“, „Българската земя храни българския народ“.

Зърнопроизводители излизат на протест

Близо 100 тежки земеделски машини от областите Силистра, Търговище, Ямбол, Сливен и Разград се събраха на протест в Силистра. Исканията им са да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Протестиращите затвориха три товарни пристанища в Силистра, от които влиза украинско зърно.

„Искаме да спрем украинския внос, който ни прави силно неконкурентоспособни. Ние произвеждаме продукция по стандартите на ЕС, с много завишени изисквания, които правят нашата цена висока. Ние сме изправени пред пролетна сеитба, която трябва да обезпечим. Складовете ни са пълни, а жътвата предстои. Колегите ни са пред фалит. Ние сме солидарни с Европа и помощта за Украйна, но Европейската комисия трябва да разгледа всяка страна членка поотделно и да направи земеделските производители конкурентоспособни“, каза за БТА Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа.

В протеста се включиха още овощари и животновъди от региона.

Над 200 превозни средства, сред които 150 селскостопански машини от областите Добрич, Варна и Бургас се включиха в ефективните протестни действия на граничните пунктове с Румъния в страната и блокираха пътя от Кардам към Граничния пункт с Румъния, предаде БНР.

 

Константин Тодоров
1279 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ferari

2023.03.29 | 12:43

4
Две партии са цанили прочутия шоумен да го включат в листите си за изборите на 2 април.
паша

2023.03.29 | 12:41

3
GPS навигация Prestigio GeoVision 5068 + Карта за цяла Европа
ПОПА

2023.03.29 | 11:25

1
ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ, - СЬЕДИНЯВАЙТЕ СЕ !!!
нов

2023.03.29 | 12:39

2
ЮМЗ

Добави коментар

Водещи новини