Български фермерски съюз: Помощ за производителите, но на достойни цени

  • 14 март 2023 13:56

  • 352
  • 1
Български фермерски съюз: Помощ за производителите, но на достойни цени
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Държавата трябва да се намеси, за да подпомогне зърнопроизводителите. В моменти на кризи, функцията на държавата е да помага - на бизнеса, на хората, да създава условия за тяхното развитие и оцеляване. Но нека да го направи на цени, достойни за нашето земеделие. Така пред журналисти в Бургас председателят на Българският фермерки съюз Георги Стоянов коментира количествените натрупвания на проблеми в земеделския сектор и последвалите демонстрации на зърнопроизводители в страната, предава Дарик.

Недоволството е провокирано заради вноса на евтино, некачествено и по думите им дори опасно зърно от Украйна, което ги обрича на фалити. Към тях се присъединиха и млекопроизводителите, които протестират заради от вноса на суровина, отново от Украйна.

Правителството иска от евроинституциите изравняване на земеделските субсидии в ЕС

Българският фермерски съюз, съвместно с експерти от Министерството на земеделието е организатор на Втората национална информационна кампания, свързана с възможностите в подкрепа на земеделските стопани.

"Идеята е в максимална степен да обърнем внимание на нуждите на земеделците за предстоящата кампания по директни плащания на площ, както и за предстоящите плащания по Плана за възстановяване и по Стратегическия план. Това, което успяхме да разработим, съвместно с Министерството на земеделието, е информацията да бъде предоставена така, че в максимална степен да бъде практически насочена", посочи председателят на Български фермерски съюз.

Георги Стоянов определи ситуацията в сектора към настоящия момент като доста сложна. „Бих казал: Всичко е барут. Ситуация, в която повишаването на всички разходи по заплати, по енергоресурси и пр., рефлектира върху цялостната дейност на всички земеделци, без оглед на това, дали са животновъди, млекопроизводители или зърнопроизводители. И когато те не могат да си реализират своята продукция на адекватна цена, която да ги защити и да им осигури поминък, не просто за да оцеляват, а за да може и утре да ги има, тогава начинът да им се обърне внимание е точно този - с протести, с които да се търси варианти за действие", заяви председателят на Българския фермерски съюз. 

Той обаче подчерта, че трудностите няма как да бъдат преодолени без участието на Европа: "Ние, като част от ЕС, трябва да изпълняваме определени правила. Както имаме плюсове от това, така и решенията по европейските политики, може би не винаги се засичат в националните интереси. Европа трябва да обърне внимание и да намери механизми, които да компенсират тези загуби“.

По-рано в София служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че България ще настоява пред Европейския съюз за изравняване на субсидиите, които получават българските земеделски производители, които са по-ниски в сравнение с тези в държавите от Западна Европа.

Цветелина Кирилова
352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.14 | 17:25

1
Що така? Да не е излязъл нов модел майбах?

Добави коментар

Водещи новини