Фермери критикуват части от Стратегическия план за земеделието

  • 07 февруари 2023 07:28

  • 486
  • 1
Фермери критикуват части от Стратегическия план за земеделието
© Булфото (архив)

Земеделски стопани от Великотърновска и Габровска област ще обсъдят днес с представители на Аграрното министерство Стратегическия план за развитие на земеделието в периода 2023-2027 година.

Срещата е част от информационната кампания на Министерството на земеделието за разясняване на Стратегическия план, чрез който ще се управлява българското земеделие през новия програмен период. 

Фермерите имат критики по различните компоненти, коментира преди няколко дена на среща на селскостопанските производители в Арбанаси Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари:

„Обвързаната подкрепа се запазва на нива, същите като предния програмен период, дори и по-малки, при това, че разходите са огромни вече с тази инфлация“.

Притеснения будят и осемте екомерки, които са компенсаторни плащания, поясни Николай Колев: 

„Проблемът е, че бюджетите са така разпределени, че за сектор плодове и зеленчуци компенсаторните плащания са нищожно малки спрямо разходите, които ще направи даденият земеделски производител“. 

Срещата с фермерите от Габровско и Великотърновско по новия Стратегически план в земеделието е от 15,30 часа в Областната управа на Велико Търново.

Радина Лазарова
486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ИСКАМЕ

2023.02.08 | 11:50

1
българска храна - СПРАВЕДЛИВО и ДОСТОЙНО възнаграждение за нашето земеделие

Добави коментар

Водещи новини