Шокиращ разказ за условията, при които се отглеждат норки у нас

  • 01 февруари 2023 21:25

  • 1410
  • 1
Шокиращ разказ за условията, при които се отглеждат норки у нас
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Петиция за забрана на фермите за норки във всички страни на Европейския съюз събира подкрепа. Български организации за защита на животните подкрепиха документа.

Шокиращ разказ и кадри за отглеждането и умъртвяването на норки публикува гражданската организация “Невидимите животни”. Видеото показва интервю, за което се твърди, че е с бивш работник на фермата край Стара Загора. Той разкрива как се добиват ценните кожи. Срещу фермата през годините са провеждани протести.

"От предната част на сандъка има дупка изрязана и двигателя от фрезата, който изгорелите газове влиза вътре и ги задушава. Дращят, пищят от началото и после вече не. Килинг бокс, тъй му викаме, Или газова камера", казва мъжът във видеото, предаде БНТ.

Нови сигнали за избягали норки в Старозагорско

От гражданската организация "Невидимите животни", които разпространиха видеото, пазят самоличността на мъжа, защото се страхувал да говори за бившата си работа.

"Oтдалече чуват машините и почват да скачат по клетките. Като, че е станало за храна време", казва още той.

"Всичко, за което говори са рутинни практики и са част от тази индустрия. Като се започне от телените клетки, в които животните са затворени по няколко в една, в ужасяващи условия, животните буквално полудяват от условията, на които са подложени и се стига до това да се изяждат сами една друга, дори себе си, за да може тези, които оцелеят до ноември месец да бъдат хвърлени в газови камери и да бъдат убити", казва пред националната телевизия Стефан Димитров от "Невидимите животни".

От Асоциацията на норковъдите на този етап се въздържаха да коментират видеото. Казаха и че такова е становището и на ръководството на фермата.

От организацията "Невидимите животни" ще се обърнат към Европейската комисия с официална петиция за забрана на фермите за кожи.

"Тази европейска инициатива е официален инструмент за пряка демокрация спрямо европейското законодателство. И при нея, ако се съберат нужния брой подписи, ЕК ще е длъжна да обърне внимание на проблема", каза Стефан Димитров от "Невидимите животни"

Миналата година екоминистърът издаде заповед, която на практика забрани развъждането на американски норки у нас. Според екозащитниците, изпълнението на заповедта е отложено от съда след входирана жалба от бранша на норковъдите.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sarbeca Z

2023.02.01 | 22:33

1
Лицемерите и лъжците от ес няма да си мръднат пръстта

Добави коментар

Водещи новини