ЕК стартира обсерватория на селските райони, чрез която всеки може да се запознае с регионите на ЕС

  • 28 януари 2023 21:51

  • 717
  • 1
ЕК стартира обсерватория на селските райони, чрез която всеки може да се запознае с регионите на ЕС
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Благодарение на новооткритата обсерватория на селските райони, създадена от Европейската комисия (ЕК), вече е възможно бързо и лесно да откриете информация за гъстотата на населението, средното разстояние до здравните заведения или скоростта на широколентовия интернет в който и да е селски район, община или регион в Европейския съюз, съобщи ЕК.

Само с едно кликване новата обсерватория за селските райони предоставя на потребителите богата информация за градски, междинни и селски райони в страните от ЕС.

Повечето и по-добри данни са от съществено значение, за да разберем селското измерение на икономическите, социалните и демографските условия и да действаме спрямо тях. Обсерваторията дава възможност да се сравняват различни територии, за да се отразят множеството измерения и разнообразието на селските райони. Тази обсерватория ще се използва за информиране при изготвянето на политики, свързани със селските райони, за оценка на въздействието на инициативите на ЕС в различни области на политиката (това, което се нарича проверка на селските райони) и за проследяване на напредъка по съответните показатели за Плана за действие на ЕС за селските райони и селския пакт. Той също така редовно ще предоставя актуализирани доказателства, включително за по-нататъшно разработване на политики, посочва Еврокомисията.

Общо разплатените средства по Програмата за развитие на селските райони са повече от 3,653 млрд. лева

Данните са организирани в различни секции. "Фокус върху селските райони" показва как селските райони във всяка страна се сравняват с тези, класифицирани като градски или междинни, като се използват показатели по следните теми:

- Демография и миграция

- Икономическо развитие

- Пазар на труда

- Туризъм

- Образование

- Инфраструктура и достъпност

- Социално включване

- Околна среда и климат

- Здраве

В "Тенденции" потребителите могат да визуализират на карта тези показатели и да сравняват региони, подрегиони и общини. Когато е възможно, се показват и бъдещи прогнози. 

Секцията, наречена "Моето място", дава подробен преглед на всяка община. В случай на град или населено място може да показва:

- населението, неговата гъстота и еволюцията му с течение на времето;

- разбивка на използването на земята;

- БВП;

- широколентова скорост;

- наличния брой стаи за туризъм;

- средните разстояния до училища, здравни заведения, гари и кина.

Платформата може също да сравнява различни места, големи или малки, във всички тези категории.

В допълнение към тези функции всяка година обсерваторията ще публикува няколко научни статии за различни аспекти на селския живот. Тази жива платформа, поддържана от Съвместния изследователски център, ще се актуализира редовно с нови показатели и визуализация на данни. Нови инструменти за сътрудничество също ще бъдат добавени на уебсайта, посветен на визията на ЕС за селските райони, за да обслужват по-добре нуждите на селските райони на ЕС и по-специално на Общността на Пакта за селските райони. 

Стъпките дотук

Селските райони на Европа осигуряват храна, домове, работни места и основни екосистемни услуги. За да гарантира, че те могат да продължат да играят тези основни роли, Европейската комисия изложи през 2021 г.  дългосрочна визия за селските райони на ЕС до 2040 г. Документът идентифицира областите на действие за по-силни, свързани, устойчиви и проспериращи селски райони и общности. Пактът за селските райони и Планът за действие на ЕС за селските райони с осезаеми флагмани и нови инструменти спомагат за постигането на общите цели на политиката.

Над 60 милиарда евро са налични за развитие на селските райони в рамките на Общата селскостопанска политика за периода 2023-27 г. Съгласно новата ОСП най-малко 35 процента от тези средства ще бъдат разпределени за мерки в подкрепа на местното развитие, климата, биоразнообразието, околната среда и хуманното отношение към животните.

Над 25 процента от инвестициите в политиката на сближаване на ЕС за периода 2014-20 г. също спомогнаха за запазването на силните селски райони. Кохезионната политика ще продължи да инвестира в селските райони чрез споразуменията за партньорство и оперативните програми от новия програмен период.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
717 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 00:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини