Ниски добиви от грозде очакват в Сливенско заради поражения от градушка през май

  • 19 септември 2022 16:01

  • 315
  • 0
Ниски добиви от грозде очакват в Сливенско заради поражения от градушка през май
© Pixabay

По-ниски добиви от грозде се очакват в Сливенско през тази година. Това съобщи пред БТА Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината. Частни производители и две фирми обработват в землището на Глушник около 3500 декара лозя.

Над 90 процента е унищожено гроздето в масивите, където на 16 май падна градушка, каза Петков. Качеството на гроздето той определи като много добро. Търсенето и през тази година не е голямо, каза Димитър Петков, като припомни, че от години винпромите нямат интерес към продукцията и гроздето се изкупува от хора от цялата страна за лични нужди. 

Цената за сорта червен мискет е 80 ст. на килограм. Стопаните споделят, че изпитват затруднения заради повишаването на цените на горивата, торовете и работната ръка. Според тях е необходима държавна регулация за вноса от чужбина.

Има данни, че в района на Глушник грозде са отглеждали още по времето на траките, заяви Димитър Петков. Лозови масиви има и в съседните села Драгоданово, Калояново и Блатец. Традиционните местни сортове са червен мискет, мускат, ркацители, сливенска шевка, мерло и каберне.

Силната буря в Поморийско унищожи на 90% от реколтата от грозде

Константин Тодоров
315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини