Овощари от Силистра изкорениха черешовите си насаждения

  • 13 юли 2022 09:44

  • 1544
  • 0
Овощари от Силистра изкорениха черешовите си насаждения
© Novini.bg/ Canva

Овощари от Силистра започнаха да изкореняват растенията си в знак на протест заради ниската изкупна цена.

По думите им тя не се е променяла от 20 години, но в същото време драстично са скочили всички производствени разходи. Подобна е ситуацията и при кайсиите, вишните и прасковите, оплакват се земеделците.

Тонове кюстендилски череши ще останат по дърветата, защото няма кой да ги изкупи

Мирослав Черников се занимава с овощарство от 25 години и е отгледал над 700 декара череши. Тази година обаче той предприема драстично действие и изкоренява всичките си площи.

"Нашата кампания продължава, но не с бране, а с изкореняване. Вече ще добиваме дървен материал и ще произвеждаме фазер. Кампанията беше дълга и изморителна и накрая се оказахме с празни джобове. А се трудим цяла година, работата не е само в събирането на черешите."

Ниските изкупни цени (1.20 за килограм череши) и вносът на плодове от съседните европейски държави са сред основните причини. Държавата трябва да се намеси и да ограничи вноса, призова земеделецът

С мерките де минимис можем да оцелеем най-много един два месеца. Високите цени на горивата и цените на торовете и препаратите просто ни убиват.

Подобно е положението и с кайсиите - в Източна България в момента те се изкупуват на 50 стотинки за килограм, което е крайно недостатъчно. Въпреки добрата реколта тази година има голяма вероятност плодовете да останат необрани, предупреди Черников.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1544 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини